Psykologiliiton asiantuntijablogi

Blogissa vierailee eri psykologian alojen asiantuntijoita, joilla on ajankohtaista sanottavaa.

10.6.2017 9.45

Sote- ja maakuntauudistuksessa pelastettiin koulut

Annarilla Ahtola

Nuorisolääkäri Elina Hermanson kirjoitti Hesarissa helatorstaina (HS 25.5.2017), että sote-uudistuksessa on unohdettu lapset ja nuoret. Hermansonin huoli liittyi kouluihin. Parannettavaa tässä yhteisessä tärkeässä työssä terveydenhuollon palveluiden ja koulujen välillä riittää, mutta koulun ja opiskeluhuollon vinkkelistä kirjoitus oli vieras ja jopa virheellinen.

Näyttökuva 2017-06-10 kello 9.50.35
Annarilla Ahtola. Kuva: Juuso Noronkoski

Itse asiassa hallitus on sote- ja maakuntauudistuksessa tehnyt koulujen osalta ainoan oikean ratkaisun turvaamalla niiden oman oppilas- ja opiskelijahuollon resurssit. Koulu ei ole terveydenhuollon yksikkö, sen tehtävä on opettaa ja kasvattaa. Työ perustuu koululakeihin ja oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin, ja mukana ovat myös koulupsykologit ja -kuraattorit. Hyvää yhteistyötä on tehty ja tehdään kouluterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun kanssa. Ei tähän ole soten myötä tulossa mitään uusia raja-aitoja. 

Psykologi ja kuraattori auttavat lasten ja nuorten hyvinvointia ja oppimista ennen kaikkea tukemalla ja konsultoimalla koulun muita työntekijöitä, opettajia, rehtoria, terveydenhoitajaa ja kouluavustajaa. Tämä on se yhteisöllinen toimintakenttä, johon ei pidä rakentaa muureja. Potilastietojen siirtäminen on juridinen ja teknis-käytännöllinen kysymys – yhteistyössä on kysymys muusta. Lisäksi on muistettava, että kouluissa ja oppilaitoksissa työn kohteena ovat kaikki oppilaat ja opiskelijat, jotka pääosin eivät ole ”potilaita”.

Yksilöllisen opiskeluhuollon asiakkaaksi ohjaudutaan yleensä vanhempien tai koulun moniammatillisen henkilöstön aloitteesta, isommat oppilaat ja opiskelijat myös oma-aloitteisesti. Lasten ja nuorten kehitystä seurataan ensi sijassa muilla tiedonkeruun tavoilla kuin psykologin yksilötutkimuksilla.

Sote- ja maakuntauudistus ei onneksi siirrä koulun työntekijöitä maakuntiin mutta sisältää muita huolestuttavia elementtejä lasten ja nuorten hyvinvoinnin osalta: äitiys- ja lastenneuvolan ja perheneuvoloiden toimintaan mahdollinen valinnanvapaus tuottaisi vakavia riskejä. Tästä sietäisi olla huolissaan, samoin kuin siitä, että varhaiskasvatuksesta puuttuvat psykologit lähes kaikissa kunnissa.

Annarilla Ahtola, PsT, erikoispsykologi

Puheenjohtaja

Suomen Psykologiliitto ry


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja