Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


17.4.2018 13.30

Antautuisinko heittäytymään?

Vesa Nevalainen

Kun ei paahdeta koko ajan täysillä, aletaan nähdä maisemassa muutakin kuin ohi vilistäviä sähkötolppia.

Vesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Kuva: Mauri Helenius
Nykyään mikään ei enää riitä. Ei ainakaan sellainen ihan tavallinen rauhallinen työnteko tai normaali inhimillinen ystävällisyys, tai rauhallinen kuhertelu lemmityn kanssa. Asiat pitää elää täysillä, 110 lasissa. Ennen kaikkea olet luuseri ja down&out, jos et osaa antautua ja heittäytyä ihan kaikessa, mitä teet.
 

Puhtia on kuin naapurin villillä sonnilla hiirenkorvien aikaan, mutta tapahtuuko loppujen lopuksi paljoakaan? Tulos näyttäisi olevan melko lailla sama kuin niillä, jotka puurtavat kaikessa rauhassa. Mutta varmasti heittäytyminen tuntuu hienolta.


Vauhti on kiristynyt. Trendit vaihtuvat nopsaan ja sähäkän median ansiosta tämän päivän sankari on huomisen konna ja päinvastoin. Mainonta ja kilpailussa mukana pysyminen vaatii lisää kierroksia ja lisää ylisanoja. Tuntuu vain siltä, että ylisanat ja ylivireisyyden kiristämisen asteikot alkavat loppua. Duracell-pupusta loppuu virta ja oravan pyörästä loppuu ilma.

 

Jokaisen on kuulemma uskallettava joka päivä tuntemattomille vesille ja yli oman mukavuusalueensa. Tiedättekö te, mitä ihmiselle tapahtuu joka kerta kun hän menee yli oman mukavuusalueensa? Hän stressaantuu ja väsyy. Ja kun hän on kyllin monta kertaa loikannut pois mukavuusalueeltaan, hän ei enää löydä takaisin, ja hänen elämästään tulee aivan epämukavaa. Kun rokkari heittäytyy lavalta yleisön päälle eikä kukaan ota koppia, hän lyö nokkansa keikkapaikan lattiaan, ja se sattuu.

 

Kannattaako heittäytyminen, ihan lasten oikeasti, jos seuraukset voivat olla kurjia? Ehkä noin kannattaa tehdä elämänsä rakkauden vuoksi, ehkä ei edes silloinkaan. Osa ei uskalla heittäytyä missään tilanteessa. Esimerkiksi kiusatun ihmisen on vaikea heittäytyä täysin huolettomaksi missään olosuhteissa. Paradoksaalista kyllä, tämä voi joskus pelastaa hänen henkensä. Jää kaikkein älyttömimmät touhut kokeilematta.

 

Kun yksi heittäytyjä uuvahtaa, löytyy tilalle uusi ja entistä innokkaampi. Heittäytyjien joukko on alati uudistuva ja ilmeisen uusiutuva luonnonvara.

 

Psykologit ovat usein niitä, jotka paikkaavat heittäytyneiden kolhuja. Usein silloin on pudottu korkealta ja kovaa. Usein on tehty mokia, jotka eivät ole olleetkaan lahjoja. Epäonnistuminen ei olekaan ollut portti uuteen ja aitoon oppimiseen. Mietitään, mitä on tapahtunut. Hiljennytään ja rauhoitutaan. Ei heittäydytä, vaan tehdään jotain ihan pientä ja rauhallista. Sillä on terapeuttinen vaikutus.

 

Kun ei paahdeta koko ajan täysillä, aletaan nähdä maisemassa muutakin kuin ohi vilistäviä sähkötolppia. Huomataan kettu koivun juurella. Kuullaan, mitä ihmiset ihan oikeasti sanovat. Ja kun ei ole tuli hännän alla, voidaan jäädä kuuntelemaan. Opitaan uutta.

 

Onhan näitä tullut nähtyä, ihmisiä jotka antautuvat ja heittäytyvät. Olen huomannut, että he ovat niitä ihmisiä, jotka alkavat jammailla katusoittajien tahdissa ja laulaa mukana. He vetelevät paidannapit auki niitä kivoja kaikkien tuntemia biisejä; he ovat täysillä messissä. Ihan inessä. Osana ydinprosessia. Illalla mennään sitten poliisiasemalle selvittämään, kukahan on mahtanut viedä rahat sillä välin kun on heittäydytty.

 

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 4 Kommenttia | Kommentoi