Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


11.12.2018 14.47

Auringonlaskun ala

Vesa Nevalainen

Partapotsot palvelumuotoilijat ja kaikki muutkin alamittaiset sällit ovat alkaneet polkea lokaan maaseudun käsitteitä.

Vesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Kuva: Mauri Helenius
Partapotsot palvelumuotoilijat ja kaikki muutkin alamittaiset sällit ovat alkaneet polkea lokaan maaseudun käsitteitä. Koettakoot, ryökäleet; voipihan siinä kirves kiveen karahtaa, ja ennen kuin päästään savusaunan jälkeen riihen edustalle kirnupiimää hörppäämään on vielä melkoinen kyinen pelto kynnettävänä.

Iltalypsyhän meni jo aikaa sitten. Nykyään sillä kai tarkoitetaan tyyppiä, joka on jo saanut enemmän kuin osansa, mutta hän koettaa vielä kieroilla itselleen lisää. Mutta miksi ihmeessä iltalypsy? Mitä kieroa siinä on, kun Mansikista herutetaan kurria? Voi Herran pieksut: ilman iltalypsyä lehmäparan maito jäisi keräämättä, uhkana olisi utaretulehdus ja ties mikä.

Sitten opetetaan, että kaikkia munia ei saa laittaa samaan koriin. No mihin ne sitten pitäisi laittaa? Ei kai bonde säntää kanalaan kaksi tai useampia koreja mukanaan?

Nykyään etsitään ja poistetaan myös juurisyitä. Miksi ihmeessä? Millä se kasvi ravinteita maasta imisi, jos juuristo olisi vajavainen? Kyllä huomaa, että konsulttislangin kiimassa touhottava, mukamas tiedolla johtava tyyppi on kaukana juuristaan kuin pihlajanmarja suden suusta.

Hallintohimmeleitä ei kuulemma tajua kukaan, joten sellaiset on poistettava. Tuo nyt on yhtä tyhmää kuin väittää harakkaa heinäseipääksi. Siis himmelin teko vaatii taitoa, suunnittelua, aikaa ja ennen kaikkea rakkautta. Kyllä siitä on hallinnon laatikkoleikit todella kaukana.

Entäs sitten karsinointi ja siiloutuminen. Joka auditoriohan raikaa näitä nykyään kiivaammin kuin tikka ehtii käpyä puun kolon nakuttaa. Siis onkohan kukaan miettinyt, mikä olisi näille vaihtoehtona? Kyllä taidettaisiin meitä viedä kuin pässiä narussa, jos ei olisi karsinoita eikä siiloja! Ilman siiloa hiiret, rotat ja muut hirmuiset jyrsijät söisivät Jumalan viljaa, ja homeeseenkin se menisi, niin ja kaikki menisi sekaisin, rukiit, ohrat, puurot ja vellit. Ja karsinat... Laittakaapa vaikka kaksi karskia sikakarjua samaan karsinaan, niin tappelu siitä tulee, hajottavat kohta koko navetan, jos ei ole karsinoitu..

Voin kyllä mennä vähän merta edemmäs kalaan, mutta pakko on sanoa jotain siitä horisontaalisesta ja vertikaalisestakin. Vertikaaliseen pistetään kukonlaulusta iltalypsyyn heinää tai viljaa seipäälle, ja sitten iltasen jälkeen asetutaan horisontaalisesti emännän viereen. Ei siihen mitään palveluketjuja ja paljon palveluja tarvitsevien hoitoketjuja tarvitse miettiä.

Psykologia on kyllä jättänyt maajussin aika lailla rauhaan. Siltä puolen en keksi muuta torajyvää kuin aivoriihen. Kyllä menisi kuulkaa päänuppi sekaisin kuin Huttusen pässillä kutun näkemisen jälkeen, jos aivoissa riihtä pidettäisiin.  Frontaalilohkossa olisi kuumaa kuin kiljupöntöllä kusiaispesässä ja ajatelkaa ihan kaikkea sitä pölyäkin, mitä riihessä on. Ei kyllä tulisi kummoisia kuningasajatuksia ajatusriihestä.

Kaipa joku on jo nämäkin käsitteet hevonpaskabingoon lisännyt. Sitten noustaan koulutuksessa ylös ja kauhistellaan hevonpaskaa. Mitä kauhistelemista siinä on? Lannoitteista ihan parhaita. Se kasvattaa turnipsia ja sitä kautta myös tilallisen tilipussia. Toivotaan, että jatkossa jätetään rehti ja reilu farmari rauhassa Valmettinsa selkään. Ainakin huusin tässä blogissa hänen puolestaan kuin pistetty sika.

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi