Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


23.5.2018 10.11

Herra Heinähattu ja Kiltti Tossu

Vesa Nevalainen

Kiltit ihmiset joutuvat helposti samalle listalle oikeiden pahisten kanssa.

Vesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Kuva: Mauri Helenius
Meitä on moneksi. On pahiksia, jotka käyttävät toisia hyväkseen minkä ehtivät, tai yrittävät luoda ihmisten välille eripuraa vaikkapa uskonnon, rodun, sukupuolen tai seksuaalisuuden pohjalta. Hölmöjä ja ärsyttäviä tyyppejä, mutta annetaan poliisien ja vapaan sanan pitää huolta heistä.

Sitten on hyväntahtoisia hölmöjä, jotka vastustavat pahiksia mutta sortuvat välillä harmillisiin ylilyönteihin. He paheksuvat sitä että Aku Ankalla ei ole housuja, tai kun  rokkimuusikot käyttävät mekaanista äänensärkijää, tai sitä kun mies istuu intiaanipuku päällä vaikka ei ole intiaani. Intiaanien oikeuksia pitää puolustaa, mutta silti nämä hyväntahtoiset hölmöt onnistuvat rajoittamaan sananvapautta, vaikka se tuskin on heidän tarkoituksensa. Ainakin minä joudun miettimään, mitä voin sanoa ja kenelle, ja mitä voin laittaa vaikkapa Facebook-päivityksekseni. Tai blogiin.

Hyväntahtoinen hölmö ei puutu kaikkiin epäkohtiin. Kissoista saa tehdä pahiksia kaikissa kirjoissa ja elokuvissa, ja tavallinen mies saadaan esittää televisiossa vaikka kuinka tyhmänä tahansa. Ketään ei loukkaa Herra Heinämäen älytön naamanvääntely. Itäsuomalaisilta viedään kielikin. Koiramäessä on vihtoja ja maitohinkkejä. Missä on vasta ja maitotonkka? Kukaan ei älähdä tästä vääryydestä.

Mutta nyt eksyin asiasta. Minun piti kertoa ihmisryhmästä, jota kutsun paremman puutteessa Kiltti Tossuiksi. He ovat periaatteessa ihan fiksuja ja kilttejä ihmisiä, joilta vaan karkaa välillä mopo käsistä, asia lähtee lapasesta tai pallo karkaa tossusta.

Nämä ihmiset ovat nyt liemessä, koska he joutuvat helposti samalle listalle oikeiden pahisten eli, natsien, hyväksikäyttäjien ja vastaavien kanssa. Vain siksi, että heiltä lipsahtelee suusta kommentteja, jotka halutaan nykyaikana tulkita pahansuoviksi ja ilkeiksi. Heistä tehdään rasisteja, sovinisteja ja seksistejä, vaikka he vastustavat noita ihmisryhmiä yhtä ankarasti kuin sinä ja minäkin.

Kaikki tietävät, että Touretten syndroomasta kärsivät ihmiset saattavat päästää suustaan mitä törkyä tahansa. Se on hyväksyttävää. Mutta osalla ihmisistä on taipumus sanoa lieviä ajattelemattomuuksia ilman mitään diagnooseja. He joutuvat helposti Somen seivästystikkuun tai netin Pirunsaarelle. Noita joutuu roviolle ja he tuskin pääsevät töihin Roviolle.

Voisin ajatella, että nykyisen aika kireän moraali-ilmapiirin vallitessa psykologien vastaanotolle tulee uusi potilasryhmä: sydämelliset, empaattiset, rakastavat ja välittävät mutta harmillisen hölösuiset miehet ja naiset. Yksi moka, ja se on heti morjens, kuten Samae Koskinen laulaa.

Pitäisikö perustaa yksityisklubeja, joissa jokainen Kiltti Tossu voi käydä purkamassa tarvettaan puhua hölmöjä? Sellaisia pieniä, pimeitä kellarinluukkuja, joissa on ennen ollut Siwan kivijalkapuukauppa? Paikalla olisi erittäin huumorintajuinen palvelija/konsultti, joka kuuntelisi törkeydet ja tarpeen vaatiessa nauraa höröttäisi sopivissa kohdissa. Kaikki jäisi luonnollisesti huumoriluolan seinien sisään.

Hölmöilyklubin ovelle laitettaisiin varmuuden vuoksi seuraava lappu: ”Rouva Nicola Pollock katuu syvästi sitä, että hän on nauranut rouva Domenica Mc Donaldin asiattomalle kommentille ja hän haluaa vakuuttaa ihmisille, ettei hän tule lähitulevaisuudessa nauramaan paljon millekään” (Alexander McCall Smith, suomennos VN)

Hölmöjen puhumisen tarve tulisi tyydytettyä (vanha kunnon katarsis), ja huonon huumorin luolan kokemuksen jälkeen Kiltti Tossu jaksaisi taas pysytellä asiallisena ja kuunnella vakavalla naamalla kaikkea sellaista, minkä irvailemiseen hänellä oli vielä äsken ihan vastustamaton tarve. 

Vesa Nevalainen

Kirjoittaja on perehtynyt intiaanimusiikkiin ja hän on lukenut innolla kirjan Pohjois-Amerikan intiaanien myyteistä ja elämästä. Jo lapsena hän oli intiaanien puolella taistelussa länttä valloittavia kalpeanaamoja vastaan. Sitten lapsuuden hän ei ole ajatellutkaan laittavansa intiaanipäähinettä päähänsä. Hän ei koskaan kulje kaduilla ilman housuja, eikä hän voi edes kuvitella soittavansa rokkimusiikkia, ei äänensärkijällä eikä ilman.


Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi