Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


24.3.2016 12.43

Kaduista ja partioista

Vesa Nevalainen

Epäsuvakit partioivat kaduilla eri puolilla Suomea. Heillä on siihen oikeus, sanoo poliisi. Me suojelemme teitä muita, väittävät he itse. Suurin osa ihmisistä kuitenkin kokee, että partiointi ei tuo turvaa, vaan turvattomuutta. Tietooni ei ainakaan ole tullut yhtään rikosta, jonka nämä partiot olisivat onnistuneet estämään. Joukossa on huolestuneita perheenisiä mutta myös henkilöitä, joilla on hyvin äärioikeistolaisia mielipiteitä.

Psykologisesti asiassa on paljon mielenkiintoista. Mikä saa ihmiset kaduille juuri nyt? Esimerkiksi ryöstöjä ja raiskauksiahan meillä on ollut melko tasaista tahtia koko ajan. Onko muka niin, että joku saa raiskata, mutta joku toinen ei? Onko tässä kaikessa kyse kohteensiirrosta? Kun itsellä ei ole töitä, ja tulevaisuus näyttää synkältä, ei osata syyttää ahneita globaalikapitalisteja vaan maahanmuuttajia. Onko taustalla halu osoittaa omaa miehuutta, sitä että uskaltaa ja pystyy? Onko marssiminen verrattavissa orgastiseen kokemukseen?

Psykologit ovat olleet asiassa aika hiljaa. Kummat tässä pitäisi parantaa, ne jotka marssivat kaduilla vai ne, jotka eivät ole vielä tajunneet sitä tehdä? Miksi kansakunta on täysin jakaantunut maahanmuuttoasiassa, eikä välissä olevia mielipiteitä sallita? Voisiko vuoropuhelua kuitenkin yrittää?

Vuoropuhelua edistämään on Britanniassa kehitetty IC Thinking, jossa eri taustoista tulevat ihmiset ryhmäytetään keskustelemaan ihan todellisista asioista: uskonnosta, tieteestä, rahankäytöstä, seurustelusta, seksistä.. Menetelmän avulla on voitu kuntouttaa ääriasenteita omaksuneita ihmisiä ja ennalta ehkäistä ekstremististen asenteiden muodostumista. On todella ilahduttavaa, että olemme saamassa tämän ohjelman myös Suomeen.

Voisikohan katupartiointiin liittää tällaista ajatuksia vaihtavaa keskustelua? Poliisi antaisi katupartiointiluvan sillä ehdolla, että mukana on eri näkemyksiä edustavia ihmisiä, jotka ovat valmiit asialliseen keskusteluun. Raikkaassa ulkoilmassa olisi mukava vaihtaa näkemyksiä tärkeistä asioista. Ehkä huomattaisiin, että omat ajatukset eivät sittenkään ole niin kovin kaukana toisten mielipiteistä. Yleensä kaikki ihmiset ihonväriin ja uskontoon katsomatta arvostavat hyvinvointia ja sitä, että heidän lapsilleen on valoisat tulevaisuudennäkymät.

Poliisiksi pitää opiskella useampi vuosi ja järjestysmieheksikin pitää suorittaa kortti. Miten noinkin vaativaa tehtävää kuin katupartiointia voi suorittaa ilman asianmukaista koulutusta? Voisin ihan vapaaehtoisesti kehittää sellaisen parinkymmenen tunnin koulutusohjelman katupartiohenkilöksi. Ja minulla olisi koulutukseen kirjallisuuskin valmiina. Luettaisiin yhdessä Salman Rushdien ”Saatanalliset säkeet” ja Elif Shafakin koko tuotanto. Ehkä sen jälkeen ryhmäläisillä olisikin jo kyllin monipuolista pohdiskelun aihetta.

Miksi muuten pitäisi vallata kadut? Miksi kansalaisten pitäisi vallata Wall Street –eivätkö ne pankit olisi tärkeämpiä valtauksen kohteita? Miksi pitää partioida kaduilla, sillä kodeissa ja työpaikoillahan tärkeimmät ja törkeimmät asiat kuitenkin tapahtuvat. Kadut ovat vain paikkoja, joita pitkin kuljetaan rakkaiden luo tai rakkaiden luota pois.

Vesa Nevalainen


Kirjoittaja ei ymmärrä tätä katupartiointia, koska hänen syntymäpaikaltaan oli lähimmälle tielle viisi kilometriä ja lähimmälle kadulle 120 kilometriä. Kirjoittaja tottui partioimaan metsissä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja