Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


16.12.2016 15.44

Käytännön tyhmyys

Vesa Nevalainen

9-vuotias tyttö sekoili maksun ja vyöhykkeitten kanssa, eikä hänellä enää ollut rahaa korjata virhettään. Bussikuski laittoi tytön ulos iltapimeän, marraskuisen Kehä ykkösen bussipysäkille. Maalla oleville sanottakoon, että kyseessä on Suomen vilkkaimmin liikennöity tie. Fiksu, ulkopuolinen mies tuli paikalle ja pelasti tytön, Luojan kiitos!

Ehkä kaikkein karmeinta tässä tapauksessa on se, että kuski toimi ihan ohjeitten mukaan. Jos matkustajalla ei ole rahaa asianmukaiseen lippuun, tulee hänet poistaa bussista. Näin siellä ohjeissa takuuvarmasti lukee. Mutta onko oikein toimiminen aina oikein?

Käytännön viisas ihminen ei jätä pikkutyttöä pimeään ja kylmään, tai sairauskohtauksen saanutta miestä lumihankeen. Hän tietää, että sääntö ei rikkoudu, kun siihen tulee ensimmäinen poikkeus. Hän on oppinut, että ihmisten kanssa toimittaessa juuri poikkeus vahvistaa säännön.

On taas kerran aika muistuttaa käytännön viisaudesta. Kyse on siitä, että ihminen toimii joustavasti, kunkin tilanteen vaatimalla tavalla. Hän ei ole sokea tottelija, joka tekee pilkulleen sen, mitä käsketään. Käytännön viisas ihminen estää katastrofeja tapahtumasta, ja hän on myös pidetty, koska hän näkee metsän puilta, ei sotkeennu lillukanvarsiin.

Bussikuskin puolustukseksi on sanottava, että nykymaailma tuntuu vaativan juuri sitä, mitä hän teki, käytännön tyhmyyttä. Valtion puolelta on jo pitempään kuulunut nurinaa, että sääntöjä on löysytetty liikaa. Yksittäisillä työpaikoilla kiristetään ruuvia niin, että työpäivän päätteeksi kukaan ei kohta enää muista omaa nimeään. Käytännön viisaus vaatii fundeeraamista, ja siihen ei enää tunnu olevan kenelläkään aikaa. Sitten on vielä nämä penteleen terroristit, joitten takia turvatoimia joudutaan kiristämään äärimmilleen, ja kaikenlainen joustavuus on päivä päivältä enemmän historiaa.

Trump ja Brexit eivät erityisesti ihmetytä minua. Ne ovat hätähuutoja liian valvottua, liian kontrolloitua yhteiskuntaa vastaan. Äänestetään tyhmästi ihan vaan siksi, kun se on vielä mahdollista.

Käytännön viisautta pitää nyt kiireesti saada lisää, mieli pelastaa demokratian rippeet. Tarvitaan rakentavaa kapinamieltä, tarvitaan omilla aivoilla ajattelemista ja kiireesti. Käytännön viisauden voisi ottaa kouluaineeksi. Niillä tunnilla etsittäisiin valeuutisia ja naurettaisiin niille. Siellä tutkittaisiin tutkimuksia ja ”tutkimuksia”. Olen jo pitkään haaveillut ”Totuuden torvi” -nimisestä sivustosta joka paljastaisi sen, miten sinisilmäisesti me aikuiset nielemme asioita, joita meille tieteen nimissä tuputetaan. Voisihan tuon sivuston nimi olla myös ”Keisarin uudet vaatteet”.

Aikuisillekin voisi kehitellä jotain vastaavaa. Tosin meillä aikuisilla on enemmän poisopittavaa. On urautumista, on juuttuneita ajatusmalleja. Painellaan nappeja ja vedellään vivuista, koska se on turvallista ja niin on aina tehty. Aikuisten kanssa kannattaakin aloittaa ihan pienestä. Jospa kerran, edes kerran päivässä pysähtyisimme ajattelemaan, mitä olemme tekemässä. Onko se, mitä teemme, oikeastaan ihan tyhmää ja vaarantaako se toisten ihmisten elämän tai ainakin hauskanpidon?

Vain käytännön viisas pystyy luomaan jotain uutta. Sitä jotain, joka työllistää ihmisiä ja nostaa kansakuntaa ylös laman syövereistä. Joutavan isänpäivän sijasta voitaisiin viettää käytännön viisaan päivää. Presidentti jakaisi mitaleja käytännön viisaille, ja sen jälkeen juhlittaisiin viisaasti.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja