Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


16.8.2018 13.48

Sopivasti renttu

Vesa Nevalainen

Juliet Jonesin Sydän ihmetteli laulussaan, miksi naiset aina rakastuvat renttuihin. Laulu oli niin hauska, koska kaikki tiesivät, ettei se ole totta.
Vesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Kuva: Mauri Helenius
Näin kesällä ehtii pohtia myös tärkeitä asioita, kuten vaikkapa rakkautta. Ihmiset näyttävät jakautuvan Gaussin käyrälle, jonka ääripäitä ovat täydellinen renttu ja täydellisen kiltti tossukka. Valtaosa ihmisistä on siis siinä välissä.

Tunnen ihmisen, joka on todella kiltti ja ystävällinen kaikille. Hän lukee sosiaalisia tilanteita erinomaisesti, eikä käytännössä koskaan ilkeile. Kummallista tässä kaikessa on, että hänellä ei oikeastaan ole ystäviä. Toisaalta tunnen melkoisia törkyturpia, joilla kuitenkin näyttää käyvän flaksi niin seurustelu- ja ystävyyssuhteissa.

Toisaalta rajansa kaikella, myös renttuudella. Juliet Jonesin Sydän ihmetteli laulussaan, miksi naiset aina rakastuvat renttuihin. Laulu oli niin hauska siksi, koska kaikki tiesivät, ettei se ole totta. Kunnon renttuihin rakastuu vain pieni osa naisista tai miehistä. He eivät ole kuuminta hittiä pariutumistangomarkkinoilla.

Yleensä ihmiset yrittävät olla kunnolla, mutta lipsahduksia sattuu jokaiselle, joten sijoitutaan siihen Gaussin käyrän keskivaiheille. Yleensä silloin on helpointa ymmärtää samantyylistä toheloa. Sellaista, joka yrittää mutta välillä mokailee. Sellaista, joka puhuu ja pussaa mutta saattaa löytyä joskus sammuneena eteismatolta.

Nuorena ei välttämättä huomaa kaikkia nyansseja. Pikkurenttu ei ehkä pärjää pelissä, jossa häijyt korstot tarjoavat selkeän vaihtoehdon omille nössähtäneille vanhemmille. Pikkurenttu saattaa kuitenkin vetää potin kotiin, kun ääriörseltäjän käytös alkaa ärsyttää.

Sitä paitsi pikkurenttu saattaa kehittyä. Hän huomaa, että pieni pilke silmäkulmassa ja väreily huulilla lisää huomiota. Osa omaksuu ihan tietoisesti vähäsen karskimman toimintatyylin. Koska sillä tavoin toimimalla saa parempia tuloksia.

Taitava pikkurenttu oppii myös, että on asioita joissa saa renttuilla ja sitten niitä, joita ei anneta anteeksi. Kahden kesken renttuilu saattaa piristää nuupahtanutta suhdetta, mutta pomon järjestämissä bileissä renttuilu on ihan vaan saatanan tyhmää. Golemanin tunneälykäs ihminen taitaa loppujen lopuksi ollakin vain hemmo, joka tietää milloin ja missä tilanteissa renttuilu on ihmissuhteen chili ja basilika.

Suhteen kehittyessä renttuilu jää helposti vähemmälle. Telkusta ja Netflixiltä tulee kaikkea kiinnostavaa. Raskaan työpäivän jälkeen ei aina jaksa muuta kuin avata kaljan ja toivoa, että huominen olisi vähän helpompi. Pikkurenttuilua harrastava naapurin tyyppi saattaakin siksi alkaa tuntua jännittävältä vaihtoehdolta. Kerranhan täällä vain eletään.

Toimivan suhteen seuraaminen onkin kuin katsoisi taidetta. Ollaan rauhassa ja rakkaudessa ja sitten yhtäkkiä väläytetään jotain piilossa olevaa, kuin kissa kynsiään, ja sitten ollaan taas hiljaa kuin hiiret pissalla. Jännite pysyy yllä koko ajan. Renttuilu pysyy aisoissa, mutta sen mahdollisuudesta muistutetaan sopivan tilanteen tullen. Sopivasti renttu on tehnyt sen taas. Hän on voittanut selviytymispelin. Luultavasti näin taitava henkilö selviää jopa sosiaalisen median miinakentässä. Ei edes alati pikaoikeudenkäynneillä tuomitseva someraati voi olla aidosti vihainen sopivasti rentulle ihmiselle, joka on silleen niinku ihqu ja lutunen.

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi