Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


22.4.2016 9.00

Suvakit sillassa

Vesa Nevalainen

Me kukkahattusedät ja vihersuvakit olemme pahasti alakynnessä. Vastapuoli tuntuu olevan koko ajan valppaana; yhteen suvaitsevaiseen viestiin tulee hetkessä sata eriasteisen vihamielistä vastausta, joissa suvakki tehdään täysin naurunalaiseksi. Hänet laitetaan mustalle listalle, hänet uhataan tappaa ja raiskata, hänen lapsiensa terveyttä uhataan. Suvakille vaaditaan potkuja. Jos suvakki puolustautuu, hänen sanansa revitään yksitellen halki ja nauretaan.

Vastapuoli luokittelee humanistin suvakiksi, eikä suvakki voi muuta kuin ottaa tämän loukkaavan kuvauksen kantaakseen. Muuten häntä haukutaan ja pilkataan yhä enemmän. Ja jos suvakki yrittää vastata takaisin, hän on hirveä kiusaaja ja julkinen herjaaja. Maailma on mennyt sellaiseksi, että edes Adolf Hitleriä ei enää saisi sanoa natsiksi. Mutta nämä kriittiset ihmiset saavat sanoa ihan mitä lystäävät. Lisäksi he ovat pöllineet itselleen monia kunnon sanoja kuten sisu ja tolkku. Mitenhän tässä näin pääsi käymään?

Kriitikot ratsastavat ihmisten peloilla. Vieras, tuntematon on ihmiselle yleensä pelon paikka, etenkin silloin, kun kaikilla tekee taloudellisesti tiukkaa ja varmuus omasta turvallisuudesta on hapertunut. Suvakkien edustama oikeudenmukaisuus, toivo ja positiivisuus ei ole mikään uutinen. Se ei myy lehtiä, eikä se kosketa ihmisten alitajunnan herkkiä kieliä.

Kovia puhuva kriitikko ja pahaa ympärillään näkevä ja lietsova kaveri on, no, hän on jotenkin kiinnostava. Aivan samoin kuin nörttejä rääkkäävä koulun kovis on monien koulun kilttien tyttöjen salaisen ihastuksen kohde. Hän on rohkea ja dynaaminen.

Suvakkien perusongelma on se, että suvaitsevaisen ihmisen määritelmään ei kuulu ilkeys tai suvaitsemattomuus. Hänen on suvaittava suvaitsemattomiakin. Fiksu ihminen ei saa käyttäytyä tyhmästi, sillä silloin hän ei enää ole suvakki. Suvakin ei kannata harrastaa verbaalihumanistiakrobaatiaa. Silloin kriitikko huutaa äitiä ja poliiseja apuun siitä, että suvakki käy ylivoimaisen älynsä turvin pienen, tolkun peruskansanmiehen kimppuun.

Jotain meidän suvakkien pitäisi kuitenkin keksiä, sillä muuten tulee rumihia, kun ihmiset ovat päivä päivältä suvaitsemattomampia toisiaan kohtaan. Yksi vaihtoehto olisi, että suvakit toimisivat kuten tanskalaiset natsivallan aikana: kaikki laittoivat juutalaista tarkoittavan käsivarsinauhan, olivat he sitten juutalaisia tai eivät. Kuka painaisi muutaman miljoonan käsivarsinauhaa, jossa lukee ”suvakki”?

Suvakkien pitää myös saada aikaan positiivista draivia. Olemme jääneet voivottelemaan ja suojelemaan mennyttä maailmaa, kun pitäisi tavoitella uutta. Hieno unelma ja mahtibileet, siitä se lähtee. Tällä reseptillähän taistolaisetkin pärjäsivät. Niillä oli kauneimmat ihmiset ja parhaat bileet, joten porukan mukana hengasivat nekin, jotka olivat ideologisesti ihan eri linjoilla. Sekin yksi pankkiiri oli messissä.

Ennen kaikkea pitää lakata kutsumasta ihmisiä natseiksi, jos he eivät siitä tykkää. Eikä se aina ole tottakaan. Eikä ole eettisesti oikein sanoa, että he ovat maahanmuuttokriittisiä, koska he eivät ole kriittisiä vaan ennakkoluuloisia. Ehdotan, että alkaisimme kutsua kriittisiä veljiämme ja siskojamme ”kullannupuiksi”. Se on psykologisesti viisaan uberhumanistin tapa toimia. Hän hyväksyy kaikenlaiset ihmiset rakkaiksi lähimmäisiksi. Suvakit ja kullannuput ne yhteen sopivat. Hurmaavaa. Kullannuput partioivat kaduilla. Kullannuput haluavat sulkea Suomen rajat. Kullannuput pelkäävät, että ulkomaalainen vie ja raiskaa meiltä naiset. James Hirvisaari, olet kullannuppu, kyllä sinut rakkaudella, kukkasilla ja maan parhaalla rokkimusiikilla humanistiksi käännytetään!

Vesa Nevalainen

Kirjoittaja ei ole kullannuppu mutta ei oikein suvakkikaan, koska käyttäytyy suvakkia ilkeämmin


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja