Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


22.9.2017 12.43

Pitkä kuin matka Siltavuorenpenkereeltä Meilahteen

Itse pääministeri kertoi valtakunnalle ilouutisen siitä, että maahan perustetaan 15 taloustieteen professuuria lisää. Sellaisia kuulemma tarvitaan politiikan tukena makrotalouden kuvaamisessa. Mikäs siinä; varmasti kaikki ihan tarpeellisia heeboja.

Vesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Vesa Nevalainen; Kuva: Mauri Helenius


Silti jäi vähäsen kirpaisemaan se, että tässä vaiheessa olisi voitu palkata myös 15 uutta psykologian professoria. Se olisi ollut vielä parempi idea. Hallitus tarvitsisi ehdottomasti tietoa myös siitä, miten ihmiset reagoivat mihinkin päätökseen ja miten kipeät päätökset voitaisiin tehdä kansalaisille aiempaa ymmärrettävämmäksi. Päättäjiä hyödyttäisi myös tieto siitä, millaisia tarpeita ihmisillä on ja millaisista asioista he voisivat innostua, jos hoksaisivat sitä ajatella.

Mutta eihän psykologiatiedettä huomata, vaikka se onkin kansainvälistenkin vertailujen mukaan tasokasta ja tuloksellista. Tämä johtuu ehkä siitä, että tieteenala on melko pieni ja suuri osa lahjakkaista tutkijoista livistää mieluummin kentälle psykologin työtehtäviin. Psykologian oppiaine on myös pirstottu joka yliopistossa eri paikkaan.

Helsingissä psykologia hujautettiin osaksi lääketieteellistä tiedekuntaa. Olikohan tämä ihan viisasta? Toki tästä siirrosta voi olla molemmille hyötyä. Psykologien status saattaa nousta, ja joillekin lääkäreille mielenterveysasioitten osaaminen ja parempi vuorovaikutustaitojen hallinta voi tehdä hyvinkin gutaa.

Voi siinä käydä niinkin, että psykologit kytketään näkymättömin mutta vahvoin kahlein lääketieteelliseen, diagnoosikeskeiseen ajatteluun, jossa lääkäri vie ja psykologi vikisee. Onko tällaiselle kombinaatiolle tulevaisuutta, kun jo nyt kone tekee tarkempia diagnooseja kuin lääkäri?

Kävi miten kävi, muutos on varmasti suurempi kuin matka Siltavuorenpenkereeltä Meilahteen. Oman näkyvyyden eteen pitää myös varmasti tehdä hartiavoimin töitä, sillä koettakaapa huviksenne etsiä psykologiaa vaikka lääketieteellisen tiedekunnan nettisivuilta.

Virhe taidettiin tehdä jo siinä vaiheessa, kun Aalto-yliopistoa muokattiin. Insinööritiede, kaupallinen osaaminen ja taiteellinen huippulaatu eivät välttämättä vielä riitä vaikkapa silloin, jos halutaan pysyä maailman huipulla elektronisten laitteiden valmistamisessa. Hyväkään laite ei mene kaupaksi, ellei siinä ole huomioitu myös käytettävyyttä, sitä mitä ihmiset ihan oikeasti härpäkkeeltä hakevat. Tämä jos mikä on psykologista osaamista vaativaa.

Ajatelkaa nyt. Psykologi selvittäisi, millaisia asioita ihminen kännykältä haluaa ja millaisten toimintojen avulla hän haluaa ja osaa nämä asiat löytää. Sen jälkeen insinööri suunnittelisi tällaisen vempeleen, muotoilija miettisi mahdollisimman hienon ja toimivan mallin ja sitten päästettäisiin myyntiporukka irti. Oltaisiin vieläkin se maa, jossa tehdään ykköskännyköitä.

Kolmijalkaisella tuolilla on vaikea istua. Psykologia olisi tuonut sen puuttuvan neljännen jalan. Tai pitäisikö psykologia sittenkin laittaa sinne taloustieteen puolelle? Jos pari niistä viidestätoista taloustieteen professorista olisikin paneutunut myös psykologiaan?

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi