Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

19.7.2018 15.01

”Ihmisen mieli ei hae turvallisuutta faktojen kautta”

Psykologiliiton paneelikeskustelu SuomiAreenassa tarjosi monia näkökulmia turvallisuuden tunteeseen.

SuomiAreenakeskustelu2018_JS
Kuva: Juha Sinisalo
Psykologiliitto järjesti keskiviikkona Porin SuomiAreenassa keskustelutilaisuuden aiheesta ”Onko maailma turvallisempi kuin koskaan?”. 

Keskustelijoina olivat sisäministeriön strategiapäällikkö Ari Evwaraye, jihadismitutkija ja kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva, oikeuspsykologi Tom Pakkanen, kriisipsykologi ja vaativan erityistason traumapsykoterapeutti Eija Palosaari sekä mediavaikuttaja, Ylen tuleva toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Keskustelun juonsi Peter Nyman.

Keskustelijat olivat suunnilleen yhtä mieltä siitä, että elämme nyt turvallisempia aikoja kuin koskaan aikaisemmin. Suomi kuuluu puitteiltaan maailman turvallisimpiin maihin, mutta turvattomuuden tunne on kuitenkin lisääntynyt.

Keskustelijat pohtivat turvallisuuden tunnetta erilaisista näkökulmista.

Eija Palosaari painotti sitä, että turvallisuus on ensisijaisesti ihmismielen tila ja turvallisuuden tunne on hyvin subjektiivinen.

– Ihmisen mieli ei hae turvallisuutta faktojen kautta. Jos niin olisi, me tuntisimme tilastot ja tietäisimme esimerkiksi, että Suomessa itsemurhien määrä on huikean paljon suurempi kuin henkirikosten määrä.

Merja Ylä-Anttila totesi, että media kertoo rikostapauksista, koska ne kiinnostavat ihmisiä. Hän kertoi, että Ruotsin tulevissa vaaleissa turvallisuus on nostettu isoksi vaaliteemaksi. Ruotsissa on paljon muun muassa jengitappeluita kaduilla. 

Ylä-Anttila toivoi, että tämän tyyppinen turvattomuus ei tulisi Suomeen.

– Turvattomuuden tunnetta on lisännyt se, että uhka on hiukan epämääräisempi, kuten sattumanvarainen väkijoukkoon ajaminen. Uutiskuvat maailmalta ovat tuoneet sen lähemmäksi. Suomalaisen rikollisuuden ja väkivallan kuva on ollut aiemmin toinen, tuttu ryyppyporukka tai vastaava.

Peter Nyman huomautti, että rekkaiskujen jälkeen esimerkiksi MTV hankki betonitolpat estämään iskujen kohdistumista suoraan uutisstudioon.

Alkukantainen järjestelmä reagoi


Tom Pakkanen muistutti, että olemme intuitiivisesti huonoja arvioimaan riskejä. Jos media tuo uhkia ja katastrofeja nenämme eteen, se vaikuttaa kokemukseemme vahvasti.

– Uhkan tunteemme perustuu alkukantaiseen järjestelmään. Olemme ohjelmoituja reagoimaan niihin asioihin, jotka koemme uhkaavina. Reagoimme vahvemmin negatiivisiin kuin positiivisiin asioihin, ja ikävä uutinen tai somepostaus saa meiltä nopeammin klikin.

Atte Kalevan mukaan on luonnollista, että terrori-isku pelottaa enemmän kuin esimerkiksi liikenneonnettomuus. Terrori-isku on intentionaalinen, paha teko.

Kalevalle tuli yleisöstä kysymys, miten jihadismiongelma saadaan ratkaistua.

– Emme pysty torjumaan jihadistista ideologiaa kovan turvallisuuden toimenpiteillä. 
Miten pitää itse ongelmaan, ideologiaan puuttua, on yhteistyössä muslimivähemmistöjen, erityisesti imaamien kanssa. Sen on tultava yhteisön sisältä käsin.

Ari Evwaraye totesi, että meillä on kehittynyt yhteiskunta, eikä helppoja ratkaisuja turvallisuuden suhteen enää ole. Suomi on jo tehnyt viimeisen 50 vuoden aikana helpot ratkaisut. Vaikkapa vastakkainasettelusta kannattaa nyt kantaa huolta.

– Kun miettii tilanteita, joissa ihmiset voisivat tehdä pahaa toisilleen, miten haavoittuvaisia meidän avoimet yhteiskuntamme ovat, ja miten vähän tapahtuu, se on voimakas positiivinen todiste siitä, mikä meidän voimavaramme yhteiskuntana ja ihmisinä on ylläpitää turvallisuutta.

Katso tallenne keskustelusta MTV Katsomosta

Lue isompi juttu Psykologiliitosta SuomiAreenassa elokuussa ilmestyvästä Psykologi-lehdestä.

Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Miun sote

Vesa Nevalainen