Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

22.5.2018 10.27

Kirsi Ikulista Vuoden psykologi 2018

Kirsi Ikuli on tehnyt merkittävää työtä diabeteksen hoidon parissa. Hän auttaa ihmisiä sopeutumaan vaativaan sairauteensa ja jaksamaan sen omahoidossa.

Kirsi Ikuli5_kuva Kimmo Torkkeli
Kuva: Kimmo Torkkeli
Suomen Psykologiliitto valitsi Vuoden psykologiksi Kirsi Ikulin, joka työskentelee Tampereen kaupungin diabetesvastaanotolla. Aikaisemmin hän toimi Diabetesliitossa.

Psykologiliiton puheenjohtajan Annarilla Ahtolan mukaan Tampere on esimerkki diabeteksen edistyksellisestä hoidosta, sillä siellä muun muassa hoitoväsymykseen ja mahdollisiin diabetekseen liittyviin pelkoihin saa psykologin tukea. Näin ei ole kaikissa kunnissa.

– Diabeteksen hoidon onnistuminen on keskeinen kysymys niin inhimillisesti kuin myös taloudelliselta kannalta sairauden yleisyyden vuoksi. Kirsi Ikuli on tehnyt tärkeää ja uraauurtavaa työtä tällä kentällä, Ahtola kertoo valinnan perusteista.

Yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta. Sen hoitokustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on noin 15 prosenttia.

Tyypin 1 diabetesta sairastavia on Suomessa noin 50 000. Tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 300 000 henkilöä, ja arviolta 150 000 sairastaa sitä tietämättään.

Kannattaa olla itsemyötätuntoa

Tyypin 1 diabeteksessa psyykkisillä tekijöillä on huomattava vaikutus hoitotasapainon saavuttamisessa. Kirsi Ikuli auttaa vastaanotollaan tyypin 1 diabeetikkoja sopeutumaan sairauteensa ja jaksamaan sen omahoidossa.

– Jokainen suhtautuu ja sopeutuu asiaan omalla tavallaan. Tyypin 1 diabetes on usein alussa järkytys: mitä tämä tarkoittaa, miksi juuri minä sairastuin ja miten pärjään sairauteni kanssa jatkossa, Ikuli sanoo.

Diabeteksessa kaikki ei ole hallittavissa eikä kontrolloitavissa. Stressi nostaa sokeriarvoja, mutta potilaalle ei kannata sanoa, että lopeta stressaaminen.

Ikulin viesti on, että diabeetikolla kannattaa olla itsemyötätuntoa. Hän mieltää itsensä asiakastyön tekijäksi.  

– Minä ja potilaat mietimme, miten sairauden kanssa tulisi toimeen niin, että se kuormittaisi mahdollisimman vähän ja voisiko voimavaroja jotenkin vahvistaa.

Vuoden psykologi -palkinto nostaa esiin taitavia psykologeja, jotka tekevät tärkeää ja vaikuttavaa työtään usein mediajulkisuudelta syrjässä. Psykologiliitto myönsi palkinnon nyt 25:ttä kertaa.

Lue koko tiedote

Kirsi Ikuli pitää yleisöluennon aiheesta Diabetes ja mieli Helsingin yliopistossa torstaina 31.5. Lue lisää tapahtumasta täältä.


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Miun sote

Vesa Nevalainen