Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

5.12.2018 11.28

Psykologiliiton eduskuntavaalitavoitteet julki: Psykologipalveluja saatava varhaisessa vaiheessa

Psykologiliiton tavoitteet kevään 2019 eduskuntavaaleihin on julkaistu. Tavoitteet liittyvät psykologipalveluiden saatavuuden turvaamiseen ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyn painottamiseen.

Psykologipalveluiden tulee olla lähellä ihmistä ja saatavilla matalalla kynnyksellä elämänkaaren kaikissa vaiheissa. Psykologiliiton tavoitteissa todetaan muun muassa seuraavasti:

  • Psykologisen tiedon ja osaamisen käyttöä tulee lisätä yhteiskunnassa.
  • Seuraavan hallituksen tulee täydentää varhaiskasvatuslakia niin, että psykologi sisältyy varhaiskasvatuksen perushenkilöstöön.
  • Lastensuojelulainsäädännön tulee taata riittävät psykologiset resurssit moniammatilliseen työhön.
  • Koulupsykologien määrä on saatava lainsäädännön ja suositusten edellyttämälle tasolle.
  • Psykologipalveluja tulee olla saatavilla perustason terveydenhuollossa esimerkiksi sote-keskuksissa.

Psykologinen osaaminen on välttämätöntä yhteiskunnan haasteiden ratkomisessa. Mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ja eläköitymiset ovat lisääntyneet viime vuosien aikana. Psykologipalvelut ovat kriittisiä sekä arviointia ja hoitoa tarvitsevien ihmisten että yhteiskunnan kilpailukyvyn ja työeläkejärjestelmän kestävyyden näkökulmasta.

Mielenterveyden edistämisen kannalta on hyödyllistä luoda nykyistä paremmat mahdollisuudet ennaltaehkäistä ja hoitaa lievempiä mielenterveyshäiriöitä osana perusterveydenhuollon palveluja. Jotta ongelmia voidaan aidosti ehkäistä, avun hakemisen kynnystä eri elämäntilanteissa on madallettava ja palveluiden saatavuus turvattava.

Eduskuntavaalitavoitteet 2019 


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Auringonlaskun ala

Vesa Nevalainen