Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

13.7.2018 14.40

Psykologiliitto laati lausunnon psykososiaalisten hoitojen suosituksesta

PALKOn suositusluonnoksen aihe on tärkeä, mutta taustamateriaaleissa on selkeitä ongelmia.

AdobeStock_76388413 kopio
Kuva: Adobe Stock
Psykologiliitto antoi lausunnon Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston PALKOn suositusluonnoksesta ”Psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidossa”.  

Liiton mukaan on tärkeää, että psykoterapioiden ja muiden psykososiaalisten hoitomuotojen asemaa näyttöön perustuvina ja vaikuttavina hoitomuotoina vahvistetaan suosituksella. Suosituksen taustamateriaaleissa on kuitenkin ongelmia, jotka vaikeuttavat suosituksen hyödyntämistä terveydenhuollon palveluvalikoiman, hoitoprosessien ja resurssoinnin suunnittelussa.

Kirjallisuuskatsauksessa on metodologisia ongelmia, joiden vuoksi keskeistä tutkimustietoa on jäänyt ulos ja luotettavia johtopäätöksiä on vaikea tehdä.

Lisäksi käsitteiden määrittelyssä on puutteita. Psykoterapioiden ja psykososiaalisten hoitojen jaottelua ei ole kuvattu taustamateriaaleissa selkeästi. Lukijalle ei synny käsitystä siitä, mitkä hoidot ovat psykoterapiaa ja vaativat Suomessa psykoterapeutin pätevyyden, ja mitä hoitoja sen sijaan voivat toteuttaa myös muut koulutetut mielenterveystyön ammattilaiset.

Nyt laadittu suositusteksti on hyvin yleisluontoinen, minkä takia taustamateriaalit nousevat tärkeään rooliin.

Lue liiton lausunto


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Miun sote

Vesa Nevalainen