Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

23.5.2018 17.35

Sarkomaa haluaa malttia kuntoutuspsykoterapian siirrossa maakuntiin

Kuntoutuspsykoterapian järjestäminen sote-uudistuksessa puhuttaa. Ministeri vastasi kirjalliseen kysymykseen aiheesta.

Eduskunta_AS
Kuva: Adobe Stock
Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) vaatii, että hallitus noudattaa kuntoutuksen uudistamiskomitean linjaa palveluiden uudistamisessa.

Sarkomaan mukaan hallituksen ei pidä siirtää hätiköiden Kelan järjestämää kuntoutusta maakuntiin ennen kuin maakuntien toimintakyky ja kuntoutuskomitean asettamat reunaehdot sekä siirron tarkoituksenmukaisuus on tutkittu. Hänestä on myös arvioitava, millainen kuntoutus on järkevää järjestää valtakunnallisesti.

– Maltti on nyt valttia ja kuntoutuspalveluita käyttävän ihmisen etu, hän linjaa tiedotteessa.

Sarkomaan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö näyttää kaavailevan etunojassa Kelan järjestämän vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ja kuntoutuspsykoterapian siirtoa maakuntiin. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kokeilut alkaisivat jo vuoden 2020 aikana ja varsinainen siirto vuonna 2022 tai kokeilulain kokemusten valossa myöhemmin.

Sarkomaa painottaa, että kuntoutuksen siirtoon ei pidä mennä suoraa päätä vaan on maltettava edetä komitean linjausten mukaan.

– Kuntoutuksen uudistamiskomitean yksimielinen esitys oli, ettei Kelan järjestämää kuntoutusta siirretä maakuntiin ennen kuin sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoitusjärjestelmän muuttamisesta, kuntoutuksen muutoksenhausta ja kuntoutuspalveluiden asiakasmaksuista on eduskunnassa päätetty ja järjestämisvastuun siirtoon liittyvät kysymykset on selvitetty ja ratkaistu. Ehdoksi linjattiin myös se, että maakuntien on todettu järjestävän riittävässä laajuudessa järjestämisvastuullaan olevat lääkinnälliset kuntoutusta ja psykoterapiaa koskevat palvelut, Sarkomaa toteaa.

Hän ehdottaa kuntoutustakuuta, jossa asetettaisiin määräajat kuntoutukseen pääsystä. Ensiaskel olisi nuorten psykoterapiatakuu hoitoon pääsemiseksi kuukauden sisällä.

Saarikko vastasi kirjalliseen kysymykseen

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi viime viikolla kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd.) kirjalliseen kysymykseen kuntoutuspsykoterapiapalveluiden turvaamisesta sote-uudistuksessa.

Saarikon mukaan kuntoutuspsykoterapian järjestämisvelvollisuuden siirto Kelalta maakunnille mahdollistaa hoidon ja sen jälkeisen kuntoutuksen järjestämisen kokonaisuutena ilman katkosta. Vastuunsiirto edellyttää mallin kokeilemista ja kokeilulakia.

– Kokeilun yhteydessä tulee löytää keinot, joilla varmistetaan kuntoutuspsykoterapian rahoituksen ja potilaan oikeuksien toteutuminen. Kansallisella ohjauksella ja seurannalla on varmistettava eri maakuntien asukkaiden välinen yhdenvertaisuus ja psykoterapiapalveluiden tarpeenmukainen toteutus. Tarpeenmukaisen saatavuuden varmistaminen edellyttää hoitona ja kuntoutuksena tarjottavan psykoterapian ottamista hoitoon pääsyn seurannan ja siihen liittyvän uhkasakkomenettelyn piiriin. Se edellyttäisi yksiselitteisesti määriteltyjä psykoterapiaan pääsyn perusteita, Saarikko ilmoittaa vastauksessaan.


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Miun sote

Vesa Nevalainen