Psykologiliiton tiedotteita

14.11.2018 10.17

Kutsu: Pikkulapsiperheiden varhaisella tuella kauaskantoiset myönteiset vaikutukset

Varhaisen kehityksen ja vuorovaikutuksen ilmiöitä tarkastellaan uusimman tutkimustiedon valossa Suomen Psykologiliiton ja Hogrefen järjestämässä seminaarissa 15.–16.11.2018 Helsingissä. Median edustajilla on vapaa pääsy.

Suomalaisissa yliopistoissa ja yliopistollisissa sairaaloissa tehdään kansainvälisesti merkittävää psykologista tutkimusta lapsen varhaisesta kehityksestä, perhesuhteista ja varhaisista hoitomuodoista. Alan tutkijat ja ammattilaiset esittelevät seminaarissa ajankohtaista uutta tietoa varhaisen puuttumisen merkityksestä ja ennaltaehkäisevän psykologisen auttamisen muodoista.  

Ympäristön stressitekijät, kuten vanhempien psyykkinen kuormittuneisuus, vaikuttavat raskausajasta lähtien yksilön käyttäytymisen ja tunne-elämän kehitykseen pitkälle aikuisuuteen asti. Syntymän jälkeen yksi tärkeimmistä lapsen kehitystä suojaavista tai haavoittavista tekijöistä on perhe. Riittävän hyvät perhesuhteet ja vuorovaikutus suojaavat lapsen kehitystä erityisesti tilanteessa, jossa ympäristössä esiintyy muita riskejä ja stressitekijöitä.

Ennaltaehkäisevä työ varhaisten stressitekijöiden lieventämiseksi ja voimavarojen vahvistamiseksi on ensiarvoisen tärkeää. Seminaarissa esitellään synnytyspelon ryhmähoitomalli, jonka on osoitettu vähentävän tehokkaasti synnytyspelon kokemusta ja tukevan vanhemmuuteen valmistautumista. 

Perheiden tukemisessa on huomioitava molemmat vanhemmat ja parisuhde. Seminaarissa esitellään perheinterventio, joka ennaltaehkäisee tehokkaasti koko perheen pahoinvointia. Lisäksi kerrotaan, kuinka vastasyntyneiden tehohoidon henkilökunnan koulutuksella voidaan lisätä perhelähtöisyyttä sekä tukea vauvan ja vanhempien hyvinvointia.

Taloustieteen nobelisti James Heckman on todennut, että mitä varhaisempaan kehitysvaiheeseen lapsiperheen tuki sijoittuu, sitä suurempi on siitä saatava kauaskantoinen yhteiskunnallinen hyöty. Seminaari tarjoaa mielenkiintoisia avauksia vaikuttavasta varhaisesta tuesta ja sen hyödyntämisestä sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä. 

Lisätietoja seminaarin ohjelmasta ja puhujista löytyy tästä linkistä: https://www.hogrefe.fi/kurssi?course_id=435&course_instance_id=444

 Aika: 15.11.2018 (to) 9.30–16.00, 16.11.2018 (pe) 9.00–14.30
Paikka: Tekniskan salit, Eerikinkatu 2, Helsinki
Yhteydenotot puhujiin: Helvi Kejonen, p. 040 541 9220, helvi.kejonen@hogrefe.fi

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja