Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

6.3.2018 15.34

Yliopistollekin sopu – työtaistelutoimet peruuntuvat

Yliopistojen työehtosopimusta koskeva työriita on ratkennut. JUKO, JHL ja Pardia sekä Sivistystyönantajat hyväksyivät tiistaina sovintoehdotuksen.

Sovun myötä kaikki työtaistelutoimenpiteet peruuntuvat. Lakot uhkasivat 7.3. kuutta yliopistoa ja 14.3. seitsemää yliopistoa. Myös JUKOn 7.3. alkavaksi julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto peruuntuu.

JUKOn mukaan ratkaisussa on myönteistä, että yliopistojen henkilöstölle saatiin yleistä linjaa vastaavat palkankorotukset. Palkkoja korotetaan sopimuskauden aikana yhteensä 3,45 prosenttia.

Yliopistojen uusi työehtosopimus on voimassa 1.2.2018–31.3.2020. Yleiskorotukset ovat 1.4. 1,0 prosenttia ja 1.4.2019 1,1 prosenttia. Järjestely- ja paikalliset erät ovat 1.1.2019 0,5 prosenttia ja 1.6.2019 0,85 prosenttia.

Työnantajan ajama palkkausjärjestelmän uudistaminen siirtyy pääosin työryhmän valmisteltavaksi. Työryhmä valmistelee muutokset syyskuun loppuun mennessä, ja määräysten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Lisäksi oma työryhmä pohtii määräaikaisten työsuhteiden suuren suhteellisen osuuden vähentämistä. Määräaikaiset työntekijät otetaan huomioon palkkausjärjestelmän uudistamisessa.

– Tämä oli poikkeuksellisen pitkä vääntö, jonka myötä jukolainen yhteistyö ja myös pääsopijoiden yhteinen rintama kuitenkin osoittivat voimansa. Psykologiliitto piti neuvotteluissa tärkeimpänä määräaikaisten palvelussuhteiden vähentämistä ja määräaikaisten työntekijöiden aseman parantamista, ja tämä tavoite eteni syntyneen ratkaisun ansiosta merkittävästi, Psykologiliiton pääsihteeri Annamari Jokinen arvioi ratkaisua.

JUKOn hallitus vahvisti samalla kaikkien sopimusalojensa neuvottelutulokset sopimuksiksi, eli kunnilla, kuntayhtymillä, valtiolla, seurakunnilla, yliopistoilla, AVAINTES:lla ja Työterveyslaitoksella on nyt sopimukset.

Myös yksityisillä sosiaalipalvelu-, terveyspalvelu- ja opetusaloilla on hyväksytty sovintoehdotukset, joten niiden lakonuhkat peruuntuivat.

Lue lisää:
Sovintoehdotus kokonaisuudessaan www.valtakunnansovittelija.fi
Neuvottelutulos pähkinänkuoressa www.juko.fi


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Miun sote

Vesa Nevalainen