Siirry sisältöön

Esittelemme aluevaaleissa ehdolla olevia Psykologiliiton jäseniä.

Uusia ehdokkaita päivitetään sivuille 20.1.2022 saakka.

Oletko itse ehdolla? Ilmoita ehdokkuudestasi!

Ehdokkaat hyvinvointialueittain

Etelä-Karjala

Ella Petäjäsuo.
Ella Petäjäsuo

Nimi: Ella Petäjäsuo

Puolue tai ryhmä: Vasemmistoliitto

Ikä: 28

Ammatti: psykologi

Koulutus: PsM

Perheeseeni kuuluu: puoliso ja kaksi lasta

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä: Apua tulisi saada oikea-aikaisesti ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä (tai kynnyksettömästi). Erityisesti lasten ja perheiden hyvinvointia tukemalla voimme rakentaa terveempää huomista. 

Listan alkuun

Etelä-Pohjanmaa

Maria Heikkilä.
Maria Heikkilä

Nimi: Maria Heikkilä

Puolue tai ryhmä: Vasemmistoliitto (sitoutumaton)

Ikä: 40

Ammatti: Psykologi

Koulutus: Psykologian maisteri

Perheeseeni kuuluu: Puoliso ja kolme lasta

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä: Asiantuntijuutta päätöksenteon taustalle! Olen mukana hyvinvointialueen palvelujen suunnittelussa ikä-ihmisten osalta, ja haluan taata hyvien palvelujen ja käytäntöjen toteutumisen hyvinvointialueella.

Linkki verkkosivuille: Twitter @maria_heikkila

Listan alkuun

Etelä-Savo

Marja Riitta Linnaranta
Marja Riitta Linnaranta

Nimi: Marja Riitta Linnaranta

Puolue tai ryhmä: KD

Ammatti: Psykologi, psykoterapeutti, YET

Koulutus: FM ja monia terapia- ja lisäkoulutuksia

Perheeseeni kuuluu: Mies ja aikuiset pojat perheineen

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä: Ihmisten hyvinvoinnin edistäminen ja pahoinvoinnin vähentäminen on ollut työssäni ja elämässäni kantavana periaatteena ja sitä haluan toteuttaa edelleen, ei vain yksilö-, ryhmä- ja työyhteisötasolla, vaan myös kunta- ja aluetasolla.

Minulle tärkeitä teemoja ovat lähipalvelujen säilyttäminen, hoito- ja terapiatakuu ja ennaltaehkäisevä mielenterveystyö aktivoimalla kaiken ikäisiä huolehtimaan itsestään ja jaksamisestaan sote-alueiden tullessa voimaan.

Linkki verkkosivuille: http://psykoterapialinnaranta1.webnode.fi/

Listan alkuun

Itä-Uusimaa

Anu Harjumaaskola

Nimi: Anu Harjumaaskola

Puolue tai ryhmä: Vihreät

Ikä: 58

Ammatti: Psykologi, työnohjaaja, työyhteisökonsultti

Koulutus: PsM

Perheeseeni kuuluu: Puoliso ja aikuiset lapset perheineen

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:  

Olen vihreässä liikkeessä vuodesta 1984 asti toiminut psykologi. Suojelen luontoa ja ihmisluontoa. Luottamushenkilönä minulle tärkeintä on huomioida päätösten ylisukupolviset vaikutukset. Selvitän asioiden taustat, nojaan tutkittuun tietoon ja teen rohkeasti aloitteita. Luotan laajaan yhteistyöhön. Nuorena toimin opiskelijapolitiikassa, sittemmin kaupunginvaltuutettuna. Nykyään toimin varavaltuutettuna, ammatillista koulutusta Uudellamaalla tarjoavan Careeria Oy:n hallituksessa sekä seurakunnan ja seurakuntayhtymän luottamustehtävissä.

Mielenterveyskriisin ratkaiseminen on ensimmäisen valtuustokauden kärkihaaste. Tärkeää on myös luoda hyvinvointialueelle organisaatio, jossa on toimivia työyhteisöjä ja mielekkäitä työtehtäviä. Yhteistyö tulee koordinoida sujuvasti kunnan ja kolmannen sektorin kanssa, liittyä olemassa olevaan osaamiseen ja toimintaan. Palveluprosessien kulmakivenä tulee olla toiminnan vaikuttavuus. Pien- ja yksinyrittäjien mahdollisuus osallistua palveluntuottajien tarjouskilpailuihin tulee varmistaa.

Harrastan parisuhdekurssien ohjaamista ja kolumnien kirjoittamista. Viimeisin kolumnini käsittelee aluevaaleja:
https://www.uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/4403033

Linkki verkkosivulle: https://www.linkedin.com/in/anuharjumaaskola/

Listan alkuun

Keski-Suomi

Nina Hirsiaho.
Nina Hirsiaho

Nimi: Nina Hirsiaho

Puolue tai ryhmä: Vihreä Liitto r.p.

Ikä: 50

Ammatti: Psykologi/ammatinvalinta- ja uraohjaus

Koulutus: PsM ja European Master’s in Exercise and Sports Psychology

Perheeseeni kuuluu: Neljä lasta, joista kaksi jo omissa talouksissaan, koira ja kaksi kissaa, sekä omaa talouttaan asuttava äitini.

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

Psykologin töideni ohella olen saanut vahvaa kokemusta hyvinvointipalveluista reilun 12 vuoden ajan Petäjäveden kuntapoliitikkona mm. perusturva-/hyvinvointilautakunnasta, valtuutettuna sekä kunnanhallituksesta. Maakunnallisesti toimin viime vaalikauden ajan Ksshp:n valtuuston Vihreän ryhmän puheenjohtajana sekä varajäsenenä Keski-Suomen Liiton maakuntavaltuustossa ja -hallituksessa. Paikallisessa yhdistystoiminnassa sekä piiritason yhdistystoiminnoissa olen ollut myös aktiivinen, kuuluen vuosia Vihreä Keurusseutu ry:n hallitukseen, joista viimeiset neljä vuotta puheenjohtajana. Keski-Suomen Vihreiden piirihallituksessa jatkan tällä kaudella Keski-Suomen Vihreiden Naisten mandaatilla. Kuluvalla vaalikaudella toimin Petäjäveden 1. varavaltuutettuna, tarkastuslautakunnassa (2021-2023), kuntarakennelautakunnassa (2023-2025) sekä maakunnallisesti Ksshp:n valtuustossa ja maakuntahallituksessa.

Psykologiliiton paikallistoiminnassa olen myös viime vuodet ollut mukana toimien Kepsyn johtokunnassa (vj.).
Ilmoittauduin myös liittomme alaiseen kuntoutuspsykologien atr-ryhmään muutama vuosi sitten, valitettavasti ryhmän pienuuden vuoksi emme tuolloin voineet kuitenkaan aloittaa toimintaamme. Sittemmin olenkin jo itse siirtynyt ammatinvalinta- ja uraohjauspsykologin työtehtäviin.

Merkityksellisyyden kokemuksen ja aidon kohtaamisen uskon luovan tulevaisuuskoa.
Hyvinvointialue tulee olemaan aluevaltuustonsa kautta paljon vartijana. 

Muutamina nostoina seuraavat:

 • Hyvinvointipalveluiden: sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden tuottaminen oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti asiakkaan tarpeen mukaisesti lähi-, etä- ja digipalveluina, unohtamatta pienempienkään syrjäkylien asukkaita.
 • (Työ-)hyvinvointia luovat monialaiset työllisyyspalveluiden palvelukokonaisuudet. Tiedämme, että tässä vaiheessa kuntouttava työtoiminta tulee järjestettäväksi hyvinvointialueen kautta.
 • Sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaisten työskentelyolosuhteiden, asianmukaisen palkkauksen, monipuolisen koulutuksen ml. psykoterapiakoulutuksen (omarahoitusosuuden reilu alentaminen), ammattimaisen perehdytyksen ja laadukkaan työnohjauksen avulla pidetään huoli arvokkaiden ammattilaistemme työssään viihtymisestä sekä siihen sitoutumisesta.
 • Elämän mielekkyyttä lisäävät myös yhdenvertaisesti saavutettavat, syrjimättömät harrastemahdollisuudet. Näiden avulla toteutamme usein hyvinkin arvokasta ennaltaehkäisevää työtä hyvinvointia vahvistaen, jolloin mahd. ammattimaisempien hyvinvointipalveluiden tarve samalla vähenee. Tämä tuottaa myös vääjäämättä reilua taloudellista säästöä yhteiskunnalle, puhumattakaan yksilön elämän merkityksellisyyden lisäämisestä.
 • Lasten ja nuorten mt-palvelukokonaisuuksien tarjonta lähellä perheiden asuinkuntia lisää perheiden yhteenkuuluvuuden tunnetta, myös mahd. hoitojaksojen aikana. Nepsystrategialle olisi myös suuri tilaus tarjoten yhdenvertaiset tukipalvelut neuropsykiatrisen oirekirjon omaavalle, asuinpaikastaan riippumatta.
 • Vuosia ikäihmisten vapaaehtoisena ystävänä toimineena toivon kotiin tuotavien palveluiden ohella myös laadukkaiden laitospalveluiden toteuttamista yhteisöasumisen ja sosiaalisen virikeympäristön avulla. Yksinäisyyden kokemusten vähentymisellä saattaa olla ratkaiseva merkitys myös mt- ja päihdehaasteiden äärellä. Laadukkaat kuntoutuspalvelut kuuluvat myös kaikille asuinpaikastaan ja asumistavastaan huolimatta.
 • Ennaltaehkäisevien ja matalan kynnysten palveluiden avulla voidaan luoda turvallisuuden tunnetta ja elämänuskoa. Esimerkiksi nuorille suunnattujen Ohjaamoiden tyylisiä palvelukeskittymiä toivoisin myös varttuneemmille, tällaisia ”Varttumoita” olisi hienoa saada konkretiassa nähdä esim. tulevissa sotekeskuksissa.
 • Aiemmin myös turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisten ystävien koordinoijana ja itsekin vapaaehtoisena ystävänä heille toimineena, koen yleisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden oleellisessa ytimessä olevan lämminhenkisen integraation riittävien palveluiden kera ml. kulttuuri- ja kielikoulutukset.
 • Ketjutus matalan tason palveluista vaativammalle erityistasolle tulisi olla soljuva ja katkeamaton, asiakkaan hyvinvointia jokaiselta tasolta eteenpäin vieden.

Äänelläsi on parantava vaikutus Keski-Suomen hyvinvointiin.
Toivon tulevaisuususkoa aidoista, välittävistä kohtaamisista.

#ihmiseltä ihmiselle
#keski-suomen vihreät aluevaaliehdokkat

Linkki verkkosivuille: https://www.facebook.com/ninahirsiaho2021.vihreat

Markku Keurulainen.
Markku Keurulainen

Nimi: Markku Keurulainen

Puolue tai ryhmä: Kokoomus

Ikä: 30

Ammatti: Psykologi, yrittäjä

Koulutus: Psykologian Maisteri

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja sen edellytyksien tukeminen Keski-Suomen maakunnassa. Merkityksellisen elämän edellytyksien ylläpitäminen, ihmisten kannustaminen ja varhainen tuki. Perheiden hyvinvointi. Kriisiavun turvaaminen nopeasti ja toisaalta kiireettömän hoidon laadun varmistaminen. 

Terveys ja hyvinvointi syntyy jokaiselle sopivasta vastuusta, yhteisön tuesta ja siitä, että voimme aidosti tehdä asioista parempia itsellemme ja toisillemme.

Tehdään Keski-Suomesta paras paikka kasvaa, olla ja elää. 

Arvot: vapaus, totuudellisuus ja rehellisyys.

Senja Länsiö
Senja Länsiö

Nimi: Senja Länsiö

Puolue tai ryhmä: Vasemmistoliitto

Ikä: 39

Ammatti: psykologi, kouluttaja

Perheeseeni kuuluu: Aviomies

Linkki verkkosivuille: https://www.sisu-säätiö.fi

Katri Ruth.
Katri Ruth

Nimi: Katri Ruth

Puolue tai ryhmä: Suomen Keskusta rp.

Ikä: 47

Ammatti: Opintopsykologi

Koulutus: PsM, työnohjaaja STOry

Perheeseeni kuuluu: Puoliso ja hänen lapsensa.

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

Poliittiseen toimintaan lähdin vuosi sitten, kuntavaaleihin. Olen varavaltuutettu Jyväskylän valtuustossa ja rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen.

Aluevaltuutetuilla tulee olla kykyä ja halua toimia yli puoluerajojen. Työssäni opintopsykologina olen ollut mukana hyvinvointipalvelujen kehittämisessä vuodesta 2008. Työhistoriastani olen kirjoittanut nettisivuillani: https://www.katriruth.fi/post/aluevaaliehdokkaan-ansioluettelo-ruthin-katrin-tarina

Mitä haluan saada aikaan aluevaltuutettuna? 

Ihmisten siirtelystä ”luukulta toiselle” on puhuttu vuosikymmeniä. Liian harvoin oikea tuki tavoittaa oikeaan aikaan avun tarvitsijan. Sote-uudistuksella lähdettiin korjaamaan tätä ongelmaa. On pidettävä huolta, että näin myös tehdään. Ammatillinen taustani ohjaa toki kiinnostuksen kohteita sotealueella. Olen huolissani sotehenkilökunnan hyvinvoinnista uudistuksen keskellä. Lisäksi haluan kiinnittää huomiota palvelujen rajapintojen sujuvuuteen. Esimerkkinä kunnan ja sotealueen toimivasta yhteistyöstä on kouluarkea tukeva oppilashuolto. Hyvinvointialueen palvelujen ja kunnalle siirtyvien työllisyyspalvelujen yhteen sovittaminen on myös tärkeää. Mielenterveyspalveluiden saatavuutta on parannettava kaikissa ikäryhmissä. Kiinnittäisin erityistä huomiota neuropsykiatrisen tuen organisoitumiseen osana peruspalveluja. 

Olen toiminut useissa Suomen psykologiliiton luottamustehtävissä, mikä antaa näkemystä psykologien ammatillisen roolin vahvistamisen edistämiseen sotepalvelujen muutoksissa. 

Lue lisää vaalitavoitteistani ja näkemyksistäni hyvinvointialueen rakentamisesta verkkosivuiltani.

Linkki verkkosivulle: https://www.katriruth.fi/

Katri Savolainen
Katri Savolainen

Nimi: Katri Savolainen

Puolue tai ryhmä: Vihreät

Ikä: 37

Ammatti: Psykologi, tutkija

Koulutus: Psykologian tohtori

Perheeseeni kuuluu: Kolme lasta ja mies

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä: Olen psykologian tohtori, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Terveydenhuollon ammattilaisena, kolmen lapsen äitinä ja ikääntyvien vanhempien lapsena, minulle on tärkeää, että sote-palvelut järjestetään laadukkaasti, kaikki ikäryhmät huomioiden. Keskeisimmät vaaliteemani ovat

 1. sote-työntekijöiden työhyvinvointi
 2. mielenterveyspalveluiden laatu, saatavuus ja oikea-aikaisuus
 3. vanhuspalveluiden kehittäminen ja oikeaan palveluun pääsyn turvaaminen.

Linkki verkkosivuille: https://www.katrisavolainen.fi/

Listan alkuun

Lappi

Marianne Back.
Marianne Back

Nimi: Marianne Back         

Puolue tai ryhmä: Kokoomus

Ikä: 45

Ammatti: Psykologi, Psykoterapeutti

Koulutus: PsM, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti (ET)

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

 • ”Ihmisen on päästävä hoitoihin, ei jonoon” (lähipalvelut)
 • Monituottajamallin tehokkaampi hyödyntäminen (julkiset/yksityiset/järjestöt palveluiden tuottajina)
 • Palvelusetelien laajempi käyttöönotto
 • Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja laatua tulee parantaa ottamalla terapiatakuu käyttöön
 • Kelan kuntoutuspsykoterapia tulee säilyttää
 • Kaikenikäisten, erityisesti lasten ja nuorten palveluissa tulee panostaa ennaltaehkäisevään malliin, välttyäksemme ongelmien kasautumiselta, työkyvyn menettämiseltä ja hoitotulosten heikkenemiseltä
 • Digitaalisten ja liikkuvien palveluiden laajempi hyödyntäminen
 • Valtionosuusjärjestelmän tasapaino alueiden välillä
 • Palo- ja pelastustoimen resurssien riittävyys on varmistettava, ja sopimuspalokuntien toiminta on turvattava Lapin harvaanasutuilla alueilla

Linkki verkkosivulle: https://instagram.com/mariannbck

Listan alkuun

Länsi-Uusimaa

Aija Takala

Nimi: Aija Takala

Puolue tai ryhmä: Vihreät – De gröna

Ikä: 64

Ammatti: Psykologi, psykoterapeutti, työnohjaaja

Koulutus: FM

Perheeseeni kuuluu: Puoliso ja 3 kolme aikuista lasta

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä: Haluan olla mukana kehittämässä hyvinvointialueen palveluja ja palveluketjuja sujuviksi, oikea-aikaiseksi ja laadukkaiksi. Ihminen on keskiössä sekä asiakkaana/potilaana että työntekijänä.

Erityisen lähellä sydäntä ovat lasten, nuorten ja perheiden palvelut sekä mielenterveyspalvelut.
Muutos on mahdollisuus!

Linkki verkkosivulle: Facebook

Tor-Erik Söderholm

Nimi: Tor-Erik Söderholm

Puolue tai ryhmä: Vänsterförbundet Vasemmistoliitto

Ikä: 70 år/vuotta

Ammatti: psykolog, psykoterapeut, handledare /psykologi, psykoterapeutti työnohjaaja

Koulutus: FM, psykoterapiutbildningar, psykoterapiakoulutuksia

Perheeseeni kuuluu: fru, barn i skolålder, två vuxna barn, barnbarn / Vaimo, lapsi kouluiässä, kaksi aikuista lasta, lapsenlapsia

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

 • Jämlik tillgång till social- och hälsovårdstjänster.
 • Undvika utslagning.
 • Mångsidigt utbud av tjänster som tidsmässigt svarar behov. (prevention, tidig intervention, rehabilitering).
 • Beakta kommunikationen (även modersmål)
 • Motiverad och välmående personal. (arbetsklimat, handledning).
 • Helheten individ, kropp och biologi, samhällstillhörighet är central.
 • Psykologkunnandet är värdefullt.

 • Tasa-arvoinen sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus.
 • Syrjäytymisen välttäminen.
 • Monipuolinen tarjonta palveluita jotka ajallisesti vastaavat tarpeita. (ennalta ehkäisy, varhainen interventio, kuntoutus)
 • Vuorovaikutuksen huomiointi (myös äidinkieli)
 • Motivoitunut hyvinvoiva henkilöstö (työmiljöö, työnohjaus)
 • Kokonaisuus henkilö, keho ja biologia, yhteisöön kuuluminen ovat keskeisiä
 • Psykologin osaaminen arvokas resurssi

Linkki verkkosivuilleFacebooksidan är öppen för allmänheten, Facebooksivuni on julkinen

Listan alkuun

Pirkanmaa

Terhi Ala-Keturi.
Terhi Ala-Keturi

Nimi: Terhi Ala-Keturi

Puolue tai ryhmä: Suomen Keskusta

Ikä: 29

Ammatti: koulupsykologi

Koulutus: PsM

Perheeseeni kuuluu: Puoliso ja lapsi

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

Aluevaalit ovat mielenterveysvaalit. Aluevaltuustossa edistäisin erityisesti lasten, nuorten, perheiden ja sote-työntekijöiden asiaa. Tärkeimpiä teemojani ovat:

Pikapikaa psykologille tarpeen mukaan
Paitsi lääkärin tai hoitajan, myös psykologin vastaanotolle tulee päästä mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Psykologipalvelut kuuluvat kaikenikäisille ja psykologin vastaanotolle tulee päästä myös ilman lähetettä.

Opiskeluhuoltoa lähipalveluna jatkossakin
Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut siirtyvät sote-uudistuksen myötä kunnilta hyvinvointialueelle. Siirrosta huolimatta palveluiden tulee olla oppilaiden ja opiskelijoiden saatavilla aidosti lähipalveluina kouluissa ja oppilaitoksissa. Yhtä kuraattoria ja koulupsykologia kohti tulisi olla enintään 500 oppilasta tai opiskelijaa.

Järkevä taloudenpito on kaiken perusta
Sote-uudistuksen on tarkoitus tuoda säästöjä pitkällä aikavälillä. Jotta tähän tavoitteeseen päästään, on hyvinvointialueen taloudenpidon oltava järkevää ja perusteltua.

Linkki verkkosivulle: https://mielenterhiys.com

Kukka Kunnari
Kukka Kunnari

Nimi: Kukka Kunnari

Puolue tai ryhmä: Vasemmistoliitto

Ikä: 31

Ammatti: Psykologi

Koulutus: Psykologia maisteri

Perheeseeni kuuluu: Puoliso, lapsi ja Musti-koira

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä: Meillä on mahdollisuus – ja velvollisuus – rakentaa sote, jossa on mieltä. Yhdessä ratkaisemme henkilöstöpulan ja mielenterveyskriisin ja varmistamme, ettei kenenkään terveydellä tehdä bisnestä.

Linkki verkkosivuille: kukkakunnari.fi

Niina Melkko
Niina Melkko

Nimi: Niina Melkko

Puolue tai ryhmä: Vihreät

Ikä: 47

Ammatti: Psykologi, psykoterapeutti

Koulutus: PsM 

Perheeseeni kuuluu: Puoliso, kaksi peruskouluikäistä lasta ja koira

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

Olen Nokian perusturvalautakunnan pj. ja toisen kauden kaupunginvaltuutettu. Olen työskennellyt noin 20 vuotta psykologina julkisella sektorilla, pisimpään opiskeluhuollon tehtävissä. Viimeiset kolmisen vuotta olen toiminut ammatinharjoittajana, lähinnä Kelan kuntoutuspsykoterapioiden ja ryhmätyönohjauksien parissa. 

Aluevaaliuudistuksessa remontoidaan nyt hyvinvointiyhteiskuntamme kivijalkaa – tähän urakkaan olen motivoitunut lähtemään mukaan. Juuri nyt luodaan niitä rakenteita, joilla pelastus- ja sote-palveluistamme tehdään sujuvammat, oikea-aikaisemmat ja siten kustannustehokkaammat. Työ tulee tehdä myös kuntien rajapinnoilla ja palveluverkostoissa tehokkaammin. Resursointia ja työhyvinvointia tulee vahvistaa ja luottaa päätöksenteossa enemmän myös työntekijöiden asiantuntijatietoon. 

Oikea apu oikeaan aikaan.

Linkki verkkosivulle: Facebook @kaupunginvaltuutettuniinamelkko

Julia Sangervo.
Julia Sangervo

Nimi: Julia Sangervo

Puolue tai ryhmä: Vihreät (sitoutumaton)

Ikä: 27

Ammatti: Psykologiliiton opiskelijasihteeri ja psykologian maisteriopiskelija Tampereen yliopistossa

Koulutus: Psykologian kandidaatti

Perheeseeni kuuluu: Avopuoliso ja Luna-koira

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

 1. Mielenterveyskriisin ratkaiseminen prioriteeksi.
  Mielenterveysvaikutukset tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa sekä edistää toimivia mielenterveyspalveluita. Tarvitsemme terapiatakuun ja psykologin jokaiseen sotekeskukseen. Psykologista osaamista tarvitaan laajasti soten eri tasoilla, myös fyysisellä puolella. Mieltä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan, eikä mielenterveys ole vain psykiatriaa. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi koulupsykologi kuuluu kouluun ja yhdellä koulupsykologilla saa olla vastuullaan enintään 500 oppilasta. 
 2. Yhdenvertaiset sotepalvelut kaikille.
  Kansainvälisessä vertailussa terveyspalveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, Suomi on huonolla sijalla. Pienituloinen elää sairaamman ja lyhyemmän elämän kuin muut. Yksi selitys on se, että korkeammassa sosioekonomisessa olevat saavat tällä hetkellä parempaa hoitoa ja nopeammin. Näin ei voi olla hyvinvointivaltiossa. Nyt on aika muuttaa suunta: jokaisen tulee saada laadukasta hoitoa riittävän nopeasti.
 3. Sotemmattilaisten palkka ja työolot kuntoon.
  Laadukkaita sotepalveluita ei saa ilman hyvinvoivia työntekijöitä. Tällä hetkellä moni poistuu alalta kestämättömien työolojen vuoksi. Suunta tulee nyt muuttaa ja kuunnella ammattilaisten tarpeita. Lisäksi tulee tukea mahdollisuutta toimia yksityisenä ammatinharjoittajana, jolloin työtä voi tehdä vapaammin omilla ehdoilla. Kannatan myös perhelääkärimallin edistämistä.

Linkki verkkosivulle: www.sangervo.fi

Listan alkuun

Pohjois-Karjala

Esko Jumppainen.
Esko Jumppainen

Nimi: Esko Jumppainen

Puolue tai ryhmä: SDP

Ikä: 72

Ammatti: Psykologi, psykoterapeutti

Koulutus: Psykologian lisensiaatti

Perheeseeni kuuluu: Vaimo ja aikuinen poika

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

 • Lasten, nuorten ja perheiden ennaltaehkäisevää työtä kehitettävä, henkilöresursseja ja koulutusta lisää.
 • Henkilökunnan hyvinvoinnista huolehdittava. Työoloihin ja työaikaan voitava vaikuttaa. Johtajuudessa korostuttava työkykyjohtaminen. 

Linkki verkkosivuillehttps://twitter.com/Haapalanherra

Laura-Kaisa Karjalainen.
Laura-Kaisa Karjalainen

Nimi: Laura-Kaisa Karjalainen

Puolue tai ryhmä: Vasemmistoliitto (sitoutumaton)

Ikä: 24

Ammatti: opiskelija

Koulutus: PsK

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

Keskeisimmät vaaliteemani: 

 1. Mielenterveyskriisi vaatii tekoja.
  Koronapandemia on kärjistänyt jo aiemmin kyteneen mielenterveyskriisin, etenkin nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyden tilanne on todella huolestuttava. Mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi resursseja täytyy nostaa kaikilla terveydenhuollon tasoilla. Pitkällä aikavälillä mielenterveyspalveluiden painopistettä tulee siirtää nykyistä enemmän oikea-aikaisiin matalan kynnyksen palveluihin. Tällöin vähennetään inhimillistä kärsimystä, mutta saadaan myös säästöjä. Mielenterveyteen panostetut eurot maksavat itsensä tutkitusti takaisin. Psykologien asiantuntijuuden hyödyntäminen mielenterveyspalveluiden rakenteellisessa kehittämistyössä on tärkeää. Koulupsykologit ja -kuraattorit kuuluvat kouluun ja sitovien mitoitusten toteutumisesta tulee pitää kiinni. 
 2. Kaikille yhdenvertaiset sote-palvelut
  Sote-palveluiden saatavuus ei saa olla kiinni ihmisen varallisuudesta tai voimavaroista vaatia tarvitsemaansa apua. Terveyseroja tulisi pyrkiä kaventamaan. Perusterveydenhuoltoon ja avun oikea-aikaiseen saantiin panostaminen vähentää pitkällä tähtäimellä kuluja erikoissairaanhoidosta. Minun unelmieni sotessa asiakas voi ottaa yhteyttä yhteen paikkaan, josta hänet ohjataan tarvitsemansa avun piiriin. Ihminen huomioidaan fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena tarvittavien ammattilaisten moniammatillisessa yhteistyössä. 
 3. Sote tarvitsee hyvinvoivia tekijöitä
  Sote-työntekijöiden työhyvinvointiin ja palkkaukseen tulee panostaa, sillä ilman tekijöitä toimivia ja laadukkaita palveluja on mahdotonta saada. Työntekijöiden omaa mielipidettä tässä on tärkeää kuunnella. Palkkauksen lisäksi työhyvinvointia voi tukea esimerkiksi riittävällä resurssoinnilla, joka kohtuullistaa työkuormaa sekä toimivalla työvuorosuunnittelulla.

Pohjois-Savo

Aarni Mustonen
Aarni Mustonen

Nimi: Aarni Mustonen

Puolue tai ryhmä: Vihreät

Ikä: 40

Ammatti: Psykologi

Koulutus: psykologian maisteri

Perheeseeni kuuluu: Vaimoni

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

Haluan panostaa erityisesti mielenterveyspalveluiden matalan kynnyksen saatavuuteen, oppilas- ja opiskeluhuoltoon ja muihin psykososiaaliseen hyvinvointiin vaikuttaviin palveluihin. Lisäksi hyvinvointialueen työntekijöiden työhyvinvointiin panostaminen on minulle tärkeä tavoite.

Olen tällä hetkellä Kuopion perusturva- ja terveyslautakunnan jäsen. Olen lautakunnassa työskennellyt samojen asioiden parissa ja pitänyt erityisesti mielenterveysasioita esillä. Sain esitykselläni Kuopion budjettiin asti lastensuojelun varahenkilöjärjestelmän ja lisätyöparin perhetyöhön. Haluan jatkaa vaikuttamistyötäni hyvinvointialueen puolella.

Linkki verkkosivuille: https://www.aarnimustonen.fi

Listan alkuun

Varsinais-Suomi

Riina Luopa.
Riina Luopa

Nimi: Riina Luopa

Puolue tai ryhmä: Vihreät

Ikä: 32

Ammatti: Koulupsykologi

Koulutus: Psykologian maisteri

Perheeseeni kuuluu: Aviomies ja kolme lasta

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta valtuustotyössä:

 • Perustason mielenterveyspalvelut kuntoon. Ennaltaehkäisevillä, matalan kynnyksen mielenterveyspalveluilla säästetään inhimillistä kärsimystä ja varoja. 
 • Lasten, nuorten ja perheiden perustason psykososiaaliset palvelut tulee säilyttää maksuttomina ja helposti saatavilla. 
 • Työntekijöiden työhyvinvoinnista tulee pitää huolta sote-uudistusten keskellä.

Linkki verkkosivuillehttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=120290527172284&id=104381722096498

Listan alkuun