Siirry sisältöön

Esittelemme eduskuntavaaleissa ehdolla olevia Psykologiliiton jäseniä.

Uusia ehdokkaita päivitetään sivuille 30.3.2023 saakka.

Oletko itse ehdolla? Jos haluat tietosi näkyviin tälle sivulle, täytä lomake täällä.

Vaalipiirit

Keski-Suomen vaalipiiri

Päivi Merjonen

Puolue tai valitsijayhdistys: Liike Nyt

Ikä: 45

Ammatti: Tutkija, psykologi

Koulutus: Psykologian tohtori (PsT) ja valtiotieteiden kandidaatti (VTK)

Kuka olen?: Olen 45-vuotias psykologian tohtori ja valtiotieteiden kandidaatti, ja asun Jyväskylässä. Olen työskennellyt mm. psykologina ja tutkijana. Harrastan esim. kirpputoreja ja karaokea.

Lähdin ehdolle, koska haluan tehdä parhaani Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin eteen. Toivoisin, että äänestysaktiivisuus saataisiin nousuun ja Suomen talous tasapainoon. Äänestämällä voit vaikuttaa. Käytä ääntäsi!

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta eduskuntatyössä: Koulutukseen ja tutkimukseen on panostettava, jotta Suomi saadaan nousuun. Koulutuksen tulee toimia laadukkaasti varhaiskasvatuksesta yliopistoihin.

Ennaltaehkäisevät ja matalan kynnyksen terveyspalvelut on taattava, jotta suomalaiset voisivat hyvin. Etenkin mielenterveyden palveluiden saatavuutta on helpotettava. Yhteiskunnan tulee kannustaa työskentelyyn, yrittämiseen ja itsensä kehittämiseen esim. perustulon avulla ja turhaa byrokratiaa kitkemällä.

Linkki verkkosivuille tms.https://www.facebook.com/paivi.merjonen.56

Katri Ruth

Puolue tai ryhmä: Suomen Keskusta rp.

Ikä: 48

Ammatti: Opintopsykologi

Koulutus: PsM, työnohjaaja STOry

Kuka olen?: Olen ollut kehittämässä opintopsykologian sovellusalaa vuodesta 2008 ja saanut tehdä motivoivaa työtä korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi Suomessa.
Lähdin mukaan poliittiseen vaikuttamiseen kuntavaaleissa 2021. Tätä ennenkin olen ollut aktiivinen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa järjestötyön kautta, esimerkiksi psykologiliiton luottamustehtävissä.
Eduskuntatyöhön minua kannustaa ajatus siitä, että politiikassa täytyy tehdä yhteistyötä nykyistä paremmin ja toimia aktiivisesti yhteiskuntarauhan hyväksi.
Harrastukseni on Putkilahden kyläseuran puheenjohtajuus, liikuntaseura Putkilahden Ketterä ja karaoken laulaminen
Luottamustoimia: Varavaltuutettu Jyväskylässä, Rakennus- ja ympäristölautakunta. Keski-Suomen hyvinvointialueen varavaltuutettu, Yksilöasiain jaosto. Suomen psykologiliiton yliopistosektorin edunvalvontaryhmä.

Seuraa somessa:
https://www.facebook.com/ruthinkatri
https://www.instagram.com/ruthinkatri

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta eduskuntatyössä: Haluan lisätä poliittiseen kulttuuriin keskustelua ja kuuntelua. Kohtuullisuus, kestävyys ja inhimillinen kasvu ovat perusarvojani. Ihmisten hyvinvointi on yhteiskunnan kivijalka.
Siksi vaaliteemani ovat: 

 1. Mielenterveys ja peruspalvelut etulinjaan. 
  Mielenterveydestä tarvitaan valtakunnallinen kansanterveyshanke. Ennaltaehkäisevän mielenterveystyön ammattilaisena kiinnitän huomiota erityisesti oppilashuollon, päihdepalvelujen ja lastensuojelun resursseihin. Luonnon, kulttuurin ja yhteisöllisyyden hyvinvointivaikutuksia on tuotava esiin päätösten teossa. 
 2. Ympäristöriskit kuriin. 
  Suomen energiaomavaraisuus saavutetaan oikeudenmukaisesti, kun riskit tunnistetaan ja säätely ajanmukaistetaan. Tarvitaan tuulivoimalaki omaisuuden ja luonnon suojaamiseksi lisääntyvän tuulivoiman kielteisiltä seurauksilta. Kaivostoiminnan säätelyä ja valvontaa tulee parantaa. 
 3. Koulutuksen ja sivistyksen yhteiskunta. 
  Koulutuksen tasa-arvon edistämisessä näen tärkeänä lähikoulut, maksuttoman korkeakoulutuksen ja toisen asteen koulutuksen alueellisen saavutettavuuden. Koulutuspolitiikassa tulee nykyistä enemmän hyödyntää tutkittua tietoa oppimisesta ja ihmisen kehityksestä. Vapaa sivistystyö ja järjestöt ovat tärkeä osa yhteiskunnan ”sosiaalista liimaa”, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden peruspilareita, joiden resurssit on turvattava.

Linkki verkkosivulle: https://www.katriruth.fi/

Katri Savolainen

Puolue tai valitsijayhdistys: Vihreät

Ikä: 39

Ammatti: psykologi, tutkija, kehityspsykologian yliopistonlehtori

Koulutus: Psykologian tohtori

Kuka olen?: Olen 39-vuotias kolmen lapsen äiti ja syntyperäinen jyväskyläläinen. Minulla on laaja-alaista kokemusta poliittisesta päätöksenteosta erilaisista luottamustoimista. Tällä hetkellä olen Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen. Olen aktiivisesti mukana myös psykologien edunvalvonnallisissa tehtävissä Keski-Suomen psykologiyhdistyksen (Kepsy) johtokunnassa. 

Tavoitteeni politiikassa on luonnon kantokyvyn turvaava, oikeudenmukainen ja hyvinvointia edistävä yhteiskunta.

Löydät minut:
https://www.instagram.com/savolainen.katri/
https://www.facebook.com/savolainen.katri/

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta eduskuntatyössä:

Vaaliteemani:

 1. LUONNON HYVINVOINTI Meidän on saatava maankäyttömme ja luonnon hyödyntäminen ekologisesti kestävälle tasolle. Luonnolla on itseisarvo, mutta myös taloutemme ja hyvinvointimme on riippuvaista luonnon hyvinvoinnista.
 2. MIELEN HYVINVOINTI Meidän on laadittava kansallinen mielenterveysstrategia ja asetettava tavoitteeksi sekä mielenteterveyspalveluiden saatavuuden parantaminen, että mielenterveyshäiriöitä tuottavien rakenteiden muuttaminen.
 3. KOULUTUS JA KESTÄVÄ TALOUS Tuleva talouskasvumme ja hyvinvointivaltion olemassaolon turvaaminen perustuu hyvinvoivaan koulutettuun työvoimaan sekä vihreän siirtymän tuomiin taloudellisiin mahdollisuuksiin. Valtiontalous on saatettava tasapainoiselle uralle ja velkaantumisen kasvu on pysäytettävä. Meillä on kuitenkin jo nyt kova pula osaavasta työvoimasta ja tähän tulee saada muutos. 

Lue lisää konkreettisista toimista kotisivuiltani.

Linkki verkkosivuille: katrisavolainen.fi

Alkuun

Pirkanmaan vaalipiiri

Terhi Ala-Keturi

Puolue tai tai valitsijayhdistys: Suomen Keskusta

Ikä: 30

Ammatti: Koulupsykologi

Koulutus: Psykologi (PsM)

Kuka olen?: Olen Keuruulta Jyväskylän kautta Tampereelle tiensä löytänyt keskustalainen millenniaali. Olen pienen lapsen äiti ja toimin koulupsykologina Ylä-Pirkanmaalla. Arkeni koostuu pääosin työpäivistä maalla ja viikonlopuista kaupungissa. Nautin monipaikkaisesta asumisesta, mutta haaveilen siitä, että voisin muuttaa perheeni kanssa maalle tai ainakin lähemmäs maaseutua.

Mielestäni politiikka tarvitsee psykologista tietämystä ja osaamista – mm. siitä syystä olen ehdolla! Eduskuntavaaleissa aion edistää erityisesti lasten, nuorten, opiskelijoiden, perheiden ja palkansaajien asiaa. Minulle tärkeimpiä arvoja ovat yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus, sivistys, inhimillisyys, toiveikkuus ja kestävä kehitys. Tarkempia kantojani löydät useista vaalikoneista.

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta eduskuntatyössä:

 1. Pidetään mielestä huolta – apua ajoissa
  Mielenterveyttä on voitava hoitaa kuten kehon terveyttä – ennalta parempi. Riittävät resurssit ennaltaehkäiseviin ja perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluihin maksavat itsensä takaisin.
 2. Koulu- ja kasvurauhaa – lisää resursseja oppilaanohjaukseen
  Oppivelvollisuusiän nosto vaatii sitä, että nuorten polkua, jolla saa kokeilla ja kompuroidakin, tuetaan yhä paremmin. Opinto- eli oppilaanohjausta tarvitaan enemmän, pudokkuus ei ole kenenkään etu.
 3. Kyllä uusille asemille ja arkiautoilulle, ei miljardiradoille
  Suurten kaupunkien välistä vauhtijunailua tärkeämpää on se, että junat pysähtyisivät useammassa paikassa. Autoilu on monelle välttämättömyys, käyttövoimavero ei ole enää perusteltu.

Linkki verkkosivulle: https://mielenterhiys.com

Julia Sangervo

Puolue tai valitsijayhdistys: Vihreä liitto

Ikä: 29

Ammatti: Psykologi & hyvinvointialuevaltuutettu

Koulutus: Psykologian maisteri

Kuka olen?:  Olen nuori psykologi (PsM) ja hyvinvointialuevaltuutettu. Minut tunnetaan erityisesti nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyden puolestapuhujana sekä tutkimustyöstäni ilmastotoiminnasta ja ilmastonmuutoksen herättämistä tunteista. 

Olen myös työskennellyt vuosina 2019-2022 Psykologiliiton opiskelijasihteerinä, eli opiskelijatoiminnasta vastaavana asiamiehenä. Toimin yhä liiton luottamustehtävissä eko- ja ympäristöpsykologian ammatillisen työryhmän jäsenenä, ja olen sitoutunut Psykologiliiton eduskuntavaalitavoitteisiin.

Eduskunnassa ei ole yhtäkään psykologia, mutta mielenterveyskriisin ratkaiseminen tarvitsee psykologian asiantuntemusta. Olen ehdolla, koska tarvitsemme yhteiskunnan, joka elää niin ihmisten kuin luonnon kantokyvyn rajoissa.

Seuraa myös somessa (saa laittaa viestiä ja kysyä lisää!):
https://www.instagram.com/juliasangervo/
https://www.facebook.com/sangervo/
https://www.linkedin.com/in/sangervo/
https://twitter.com/juliasangervo

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta eduskuntatyössä: Keskeisin tavoitteeni on saada eduskuntaan vihdoin psykologi ja tuoda psykologian asiantuntemusta päätöksenteon ytimeen. Kansanedustajana haluaisin edustaa politiikassa mielenterveyden ja psykologian kantoja rakentavasti, luoden hyviä yhteistyösuhteita yli puolurajojen. Olen nuori psykologi, mutta laajasti verkostoitunut, helposti lähestyttävä ja aina kiinnostunut kuulemaan näkemyksiänne. 

Konkreettisia tavoitteitani ovat mm. lakisääteisten psykologipalveluiden laajentaminen varhaiskasvatukseen ja korkeakouluihin. Ensimmäisestä olen tehnyt jo aluvaltuustoaloitteen. Ajan myös kaksiportaista psykoterapiapätevyyttä, terapiatakuuta, Kelan kuntoutuspsykoterapioiden säilyttämistä sekä työterveyspsykologien määrittelemistä työterveyshuollon ammattihenkilöiksi.

Vaaliteemani ovat seuraavat:

 1. Mielenterveyden turvaa: Inhimillinen mielenterveys- ja päihdepolitiikka sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden pelastaminen.
 2. Taloudellista turvaa: Työtä, opintoja ja yrittäjyyttä, jossa ei pala loppuun ja jokaiselle oikeus toimeentuloon.
 3. Koulutuksen turvaa: Tiede, kulttuuri ja koulutus merkityksellisen elämän mahdollistajana ja Suomen menestystekijänä.
 4. Ympäristön ja luonnon turvaa: Ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillinnän priorisointi kaikessa päätöksenteossa.

Linkki verkkosivulle: juliasangervo.fi

Alkuun

Uudenmaan vaalipiiri

Ville Ojanen

Puolue tai valitsijayhdistys: Liike NYT

Ikä: 49

Ammatti: Johtava psykologi, yrittäjä

Koulutus: PsM, FT

Kuka olen?: Olen kolmen lapsen isä, aivotutkimuksesta väitellyt psykologi. Toimin työpsykologina, start-up -yrittäjänä ja puhujana. Olen käyttäytymistieteen asiantuntija Valtioneuvoston kansliassa.

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta eduskuntatyössä: Teen inhimillisesti kestävää politiikkaa. Se on politiikkaa, joka luo inhimillistä kasvua taloudellisen kasvun rinnalla.

Inhimillinen kestävyys on yksilöiden ja yhteisöjen kykyä ja osaamista toimia suhteessa itseensä, toisiinsa ja luontoon niin, että hyviä asioita tapahtuu. Se on haastavaa, mutta tehtävissä. Ja onko meillä edes muuta mahdollisuutta?

Politiikkaan tarvitaan vahvuutta mutta nyt siitä puuttuu lämpö. Juuri nyt, vaikeassa suhdanteessa, haastavassa valtiontalouden tilanteessa ja heikkenevän huoltosuhteen vuoksi kiihtyvissä taloushaasteissa meidän on uskallettava toimia yhdessä, ennakkoluulottomasti ja osattava kääntää kaikki kivet.

Inhimillisesti kestävä Suomi rakentuu elinvoimaisen ja yhteistyön kautta kukoistavan työelämän, yrittäjyyden, terveyden ja koulutuksen varaan.

Tavoitteeni ovat:

 1. Inhimillinen, palkitseva ja tasa-arvoinen työelämä: tarvitaan työelämän kulttuurinmuutos, sekä talous kasvuun yrittäjyydellä ja työmarkkinoiden uudistamisella.
 2. Turvaa lapsuuteen ja tukea vanhemmuuteen: Lasten ja nuorten oikeudet politiikan keskiöön.
 3. Terveys, koulutus ja sivistys yhteiskunnan perustaksi: sekä sote, että koko opetus- ja kulttuuriala on saatava toimimaan.

Linkki verkkosivuille: villeojanen.fi

Alkuun

Vaasan vaalipiiri

Henna Helmi Heinonen

Puolue tai valitsijayhdistys: Suomen Keskusta

Ikä: 41

Ammatti: Psykologi, kirjailija

Koulutus: Psykologi (PsM)

Kuka olen?: Olen psykologi, kirjailija ja intohimoinen tulevaisuuden puolustaja. Työskentelen parhaillaan opiskeluterveydenhuollossa YTHS:ssä. Psykologin työtä olen tehnyt myös toisen asteen opiskelijoiden parissa sekä erikoissairaanhoidossa nuorisopsykiatrialla ja lastenneurologialla.

Ison osan työelämästäni olen toiminut kirjailija-yrittäjänä. Kirjahyllyyn on päätynyt on yli 20 kirjoittamaani teosta lapsille, nuorille ja aikuisille. Toimin Pohjanmaan taidetoimikunnan sekä Pohjanmaan kirjailijoiden puheenjohtajana.

Sydämeni palaa myös järjestötyöhön. Etenkin Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhettä, arkea ja yhteisöä korostavat arvot ovat minulle omat. Toimin MLL Seinäjoen puheenjohtajana ja MLL Pohjanmaan piirin hallituksen jäsenenä.

Olen myös äiti. Perheeseeni kuuluu viisi 8–17 -vuotiasta lasta, aviomies ja lemmikkieläimiä.

Kiteytys vaaliteemasta tai keskeisestä tavoitteesta eduskuntatyössä: Tulevaisuus on NYT. Suomen tulevaisuuden eteen on ensi vaalikaudella tehtävä rohkeasti isoja ratkaisuja monilla eri tasoilla.

Tärkeintä on, että nuorten pahoinvointikierre on saatava katkeamaan. Muuten Suomessa ei ole tulevaisuutta. Panostukset on tehtävä perusasioihin: kouluun, varhaiskasvatukseen ja perheiden varhaiseen tukeen.

Linkki verkkosivuille tms.: https://hennahelmi.fi/

Alkuun