Siirry sisältöön

Akava ja JUKO neuvotteluista: Edessä on vaikea kierros

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö vaativat liittokokouksissaan palkkaratkaisuihin oikeudenmukaisuutta ja tekivät henkilövalintoja.

Akavan liittokokouksessa valittiin keskusjärjestön hallitus tulevaksi kaksivuotiskaudeksi. Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola valittiin Akavan hallituksen varajäseneksi vaaliliiton jäsenmäärään perustuvien äänien perusteella. Psykologiliitto on Akavan jäsenjärjestö, ja edustuspaikat Akavan toimielimissä jaetaan järjestöjen tai niiden muodostamien vaaliliittojen jäsenmäärän mukaan.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder korosti liittokokouksen ajankohtaiskatsauksessaan, että työmarkkinajärjestöillä on tämänhetkisessä vaikeassa työllisyys- ja työmarkkinatilanteessa näytön paikka. Hän tähdensi tulosvastuullisen kolmikannan merkitystä työllisyyden edistämisessä.

­Fjäderin mukaan katse on nyt työmarkkinajärjestöjen kyvyssä ja halussa saada aikaan uudistuksia. Akavan linja on hänen mukaansa selkeä: uudistaa Suomen ja työmarkkinoita. Työllisyyden edistäminen edellyttää myös ratkaisuja, jotka ovat vaikeita.

Vero-ohjelma ja sosiaaliturvan kokonaisuudistus kärjessä

Puheenjohtaja Fjäder peräänkuulutti yli hallituskausien ulottuvaa vero-ohjelmaa sekä sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen käynnistämisen ja toteuttamisen tärkeyttä. Myös osaamistason nostaminen on Akavan kehittämislistan kärjessä.

­Akava uudistaisi tuloverotusta aivo- ja asiantuntijatyön tekemiseen kannustavaksi ja vaatii yli hallituskausien ulottuvaa vero-ohjelmaa, joka tekisi verotuksesta ennustettavampaa.

Fjäder muistutti myös, että uusi työ syntyy useimmiten yrityksiin. Siksi on tärkeää huolehtia, että sosiaaliturva ja työlainsäädäntö ottavat huomioon myös itsensä työllistäjien ja yritystoimintaa aloittavan tarpeet.

Liittokokouksessa kuultiin, että Akavalla on tutkittuun tietoon perustuvat ilmastolinjaukset, joiden avulla jatketaan ja laajennetaan työtä ilmastokysymyksissä. Keskusjärjestö lupaa tuoda ilmastokeskusteluun konkreettisia esityksiä ja työkaluja työelämäteemoilla.

Puheenjohtaja Fjäder ennakoi, että julkisen sektorin palkkaneuvotteluista tulee vaikeat muun muassa kuntien heikkojen talousnäkymien takia. Fjäder tähdensi, että palkansaajat ansaitsevat sekä yksityisellä että julkisella sektorilla oikeudenmukaiset palkankorotuksensa.

Neuvotteluihin valmistaudutaan yhteistyössä

JUKOn liittokokous valitsi nykyisen puheenjohtajan, OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen jatkamaan tehtävässä.

Luukkainen tähdensi JUKOn liittokokouspuheessaan, että neuvottelujärjestö ei hyväksy palkkaneuvotteluissa mallia, jossa muut alat raamittavat julkisen puolen korotusten ylärajan. Hän vaati, että julkisella sektorilla työskentelevien, pitkään kouluttautuneiden ammattilaisten palkkoihin on löydyttävä rahaa esimerkiksi palkkaohjelmalla.

Työmarkkinailmapiiriä kommentoidessaan Luukkainen kantoi huolta etenkin siitä, että työmarkkinaosapuolet päätyvät hakemaan ratkaisut sovittelijan kautta.

Hän huomautti, että vaikka Elinkeinoelämän keskusliitto EK päätti lopettaa keskitetyt tulopoliittisten ratkaisut ja siirtyä liittokohtaisiin työehtoneuvotteluihin, työmarkkinapöydissä näkyy selvästi työnantajaliittojen yhteinen koordinaatio.

Luottamusta ovat Luukkaisen mukaan osaltaan rapauttaneet kärjistyneet esitykset heikennyksistä työehtosopimuksiin. Parhaillaan kaikki JUKOn sektorit valmistautuvat kevään 2020 neuvottelukierrokselle. Vaikka ne edustavat eri toimialoja, valmistautumisessa tehdään tiivistä sektoriyhteistyötä.