Siirry sisältöön

EFPA: Psykologin asiantuntemus ja hoito voivat pelastaa

Torstaina 10. lokakuuta vietetään Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälistä mielenterveyspäivää. Tänä vuonna teemana on erityisesti itsemurhien ehkäisy. Psykologien eurooppalainen kattojärjestö EFPA muistuttaa, että psykologien osaamisella voitaisiin pelastaa monta epätoivoista takaisin elämän syrjään kiinni.

Vuosittain lähes 800 000 ihmistä kuolee oman käden kautta. Määrä vaihtelee suuresti maiden välillä, mikä kertoo siitä, että tilanteeseen voidaan vaikuttaa psykologisten ja yhteiskunnallisten interventioiden avulla.

– Esimerkiksi Isossa-Britanniassa, USA:ssa ja Australiassa itsemurhakuolemat ovat kasvussa, vaikka kansainvälisellä tasolla ne ovat vähenemässä, kuvailee Glasgow:n yliopiston terveyspsykologian professori Rory O’Connor.

Suomessa itsemurhien määrä on laskenut jo 30 vuotta, mutta aivan viime aikoina määrä näyttää olevan taas nousussa. Yli 800 ihmistä päätyy Suomessakin vuosittain itsemurhaan.

Itsemurhaan päätyminen on aina usean tekijän monimutkainen summa. Siihen voi liittyä mielenterveyden häiriöitä, päihteiden väärinkäyttöä tai fyysisen sairauden aiheuttamaa kärsimystä. Näin itsemurha on sekä yksilöllinen että yhteiskunnallinen haaste, johon vaikuttavat myös kulttuuriset tekijät.

Psykologeilla on paljon asiantuntemusta juuri itsemurhien ehkäisyn saralla. Oikeanlaisilla ja asiantuntevilla tukitoimilla itsemurhien määrää on mahdollista alentaa merkittävästi, ja psykologit ovat vahva voimavara asioiden muuttamiseksi. Keinoja ovat mm. toivottomuuden vähentäminen, kommunikoinnin tärkeyden painottaminen ja sen parantaminen sekä paremman elämänhallinnan taitojen opettelu.

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO suosittaa keskittymistä itsemurhien ehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen, mikäli henkilön katsotaan kuuluvan riskiryhmään. Keinoina WHO esittää mm. seuraavaa: 1) rajoitetaan mahdollisten tekovälineiden saatavuutta 2) autetaan nuoria hankkimaan stressinhallintataitoja 3) tunnistetaan henkilöt, joilla on itsetuhoista puhetta tai jotka ovat yrittäneet itsemurhaa ja 4) edellytetään medialta vastuullista uutisointia, kun kyseessä on itsemurha.

WHO:n kansainvälisen mielenterveyspäivän avulla pyritään lisäämään tietoisuutta mielenterveysongelmista. Suomen hallituspuolueet valmistelevat parhaillaan vuoden 2020 valtion budjettia. Psykologiliitto vaatii, että osana budjettia hoitotakuuta paitsi kiristetään, se myös määritellään uudelleen niin, että hoitotakuu koskee kaikkia tarpeenmukaisia ammattilaisia, myös psykologia.

Lue myös: