Siirry sisältöön

sote-uudistus

Helsinki aikoo säilyttää opiskeluhuollon kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla

Helsingin kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto antoi lausunnon oppilas- ja opiskelijahuollon säilyttämisestä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto antoi kokouksessaan 17.2. kaupunginhallitukselle lausunnon oppilas- ja opiskelijahuollon säilyttämisestä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla sote-uudistuksen jälkeenkin. Jaosto totesi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusta koskevan lainsäädännön ja sen esitöiden perusteella, että oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut säilytetään osana kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa. 

Helsinki haluaa rakentaa vahvan perustason opiskeluhuollon kokonaisuuden, jossa lasten, nuorten ja nuorten aikuisten sote-palveluilla ja opiskeluhuollolla on yhteiset tavoitteet, selkeät yhteistyön rakenteet ja tiivis, saumaton yhteistyö. Lapsille ja nuorille on tarjottava heidän arkiympäristössään kouluissa perustason mielenterveyspalveluita nykyistä enemmän, helpommin ja varhaisemmin sote-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti. 

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar kertoi Helsingin Uutisille, että kyse on siitä, nähdäänkö oppilashuolto pääsääntöisesti ennaltaehkäisevänä ja kouluyhteisön työtä tukevana, vai osana kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluita.

Sote-uudistuksen myötä muualla Suomessa opiskeluhuollon palvelut siirtyvät sosiaali- ja terveystoimialan alaisuuteen uusille hyvinvointialueille. Helsinki voi kuitenkin oman erityisratkaisunsa myötä itse organisoida oppilas- ja opiskelijahuollon palvelujen järjestämisen haluamallaan tavalla.

Jaoston lausunto etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Lue lisää Helsingin kaupungin sivuilta:  https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/kaupunginhallituksen-sosiaali-ja-terveydenhuollon-seka-pelastustoimen-uudistusjaosto-antoi-lausunnon-oppilas-ja-opiskelijahuollon-sailyttamisesta-kaskon-toimialalla