Siirry sisältöön

JUKO, JHL ja Jyty jättivät Tamperetta ja Kuopiota koskevan lakkovaroituksen kunta-alan sopimusneuvotteluissa

Järjestöt pyrkivät työtaistelutoimilla vauhdittamaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja neuvottelutulokseen pääsemiseksi. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ryhtyi sovittelemaan sopimuskiistaa heti ensimmäisen lakkovaroituksen jälkeen maanantaina 7. maaliskuuta.

Kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) ovat jättäneet Tampereen ja Kuopion kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle ja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle. 

Kaksipäiväisen lakon Tampereella ja Kuopiossa on määrä alkaa tiistaina 29. maaliskuuta klo 00.01 ja päättyä keskiviikkona 30. maaliskuuta klo 23.59. Lakkoon ryhdytään, jos osapuolet eivät ole päässeet sopuun ennen tätä.

Järjestöt pyrkivät työtaistelutoimilla vauhdittamaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja neuvottelutulokseen pääsemiseksi. Tilanne kunta-alan neuvotteluissa on tällä hetkellä se, että työriidan sovittelu on alkanut valtakunnansovittelijan johdolla.

Lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES), lääkärien (LS) ja teknisten (TS) sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

JUKOn, JHL:n ja Jytyn tätä ennen jättämä lakkovaroitus koskee kaksipäiväistä lakkoa Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.–24. maaliskuuta. Koko kunta-alaa koskeva seitsemän vuorokauden mittainen ylityö- ja vuoronvaihtokielto puolestaan päättyy sunnuntaina 13. maaliskuuta kello 23.59.

”Viime hetket osoittaa kuntatyölle arvostusta”

– Lukuisissa kunta-alan ammateissa on jo päällä tai uhkaa työvoimapula. Henkilöstön saatavuus vaikeutuu entisestään, elleivät työehdot ole kilpailukykyisiä. Nyt ovat käsillä viimeiset hetket osoittaa kuntatyön arvostus myös palkoilla, vaatii JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ).

– Tavoitteenamme on tietenkin sopimus, ei lakkoilu. Myös kunta-alan ammattilaisten palkkojen on kuitenkin oltava oikealla tasolla tehtäviin nähden, toteaa Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

– Tutkimusten mukaan erityisesti varhaiskasvatus, koulut ja sote-ala ovat kriisissä. Lapset, nuoret ja perheet ovat kriisissä. Julkisen sektorin henkilöstö kantaa Suomea kriisistä kriisiin. Ukrainan pakolaiset lisäävät palvelutarvetta. Nyt on laitettava palkat kuntoon palkkaohjelmalla, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

Lue lisää JUKOn sivuilta