Siirry sisältöön

Kelalta uudet kuntoutusohjeet 1.6.2020 lähtien

Kun Suomi alkaa purkaa koronarajoituksia kesäkuun alussa, myös ohjeet Kelan järjestämien kuntoutuspalvelujen toteuttamisesta muuttuvat.

Kaikissa Kelan järjestämissä kuntoutuspalveluissa voidaan 1.6. lähtien jatkaa kuntoutusta kasvokkain. Lisäksi reaaliaikaista etäkuntoutusta voi jatkaa niissä palveluissa, joissa se on mahdollista ja kun asiakas ja palveluntuottaja sopivat siitä yhdessä.

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen terapioissa yksilö- ja ryhmämuotoinen kuntoutus on mahdollista toteuttaa kesäkuun alusta lähtien kasvokkain, kun otetaan huomioon riskiryhmiä koskevat suositukset. Myös yksilöterapiat – paitsi allas- ja ratsastusterapia – voidaan toteuttaa etäkuntoutuksena mutta ryhmäterapiaa ei.

Näistä pääsäännöistä on joissakin kuntoutusmuodoissa poikkeuksia. Esimerkiksi kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja ei voi toteuttaa etänä.

Palveluntuottaja voi toteuttaa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapian samoin kuin kuntoutuspsykoterapian yksilö-, pari- ja perheterapiat poikkeuksellisesti myös puhelimitse.

Kuntoutuksen toteutuksessa on edelleen otettava huomioon maan hallituksen linjaamat kokoontumisrajoitukset samoin kuin viranomaisten ohjeet riskiryhmistä, tehostetusta hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja muusta tarpeellisesta suojautumisesta.

Muistathan myös Psykologiliiton suosituksen etäteknologian käytöstä.

Lue lisää Kelan ohjeista, jotka tulevat voimaan 1.6.2020.