Siirry sisältöön

Kunta-alan sopimus kaatui

Uusi kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES kaatui loppumetreillä, kun valtakunnansovittelijan sovintoesitys ei kelvannut Superille, Tehylle ja Suomen pelastusalan ammattilaisille. Psykologeja edustava JUKO oli ehdotuksen jo hyväksynyt.

Kunta-alan sopimusesityksen kaatuminen on suuri pettymys osapuolille. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edellyttääkin nyt, että kriisiytyneessä kuntasovittelussa ryhdytään valmistelemaan erillisratkaisua, kun valtakunnansovittelijan sovintoesitys ei käynyt kaikille osapuolille.

Psykologiliitto oli osaltaan hyväksynyt esitetyn neuvotteluratkaisun.

– Olemme erittäin pettyneitä siihen, että näin pitkään valmisteltu ratkaisu kaatuu parin osapuolen vaatimuksiin, harmittelee Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola.

– Neuvottelutulos olisi ollut todella tarpeen, jotta voimavarat olisi voitu nyt keskittää poikkeustilasta selviämiseen ja jälleenrakentamiseen. On kohtuutonta, että psykologit eivät vieläkään pääse eroon kikystä eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia, hän toteaa.

JUKO vaatii nyt neuvotteluiden jatkamista niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita etsimään ratkaisua ja sopimaan. JUKO tähdentää, että Kuntatyönantaja ei voi jättää koko kunta-alaa panttivangiksi sen vuoksi, että Tehy ja Super ovat hylänneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksen kuntien yleiseksi virka- ja työehtosopimukseksi sekä pääsopimuksen uudistamiseksi.

Kuntien virka- ja työehtosopimuksista ja uudesta pääsopimuksesta on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien. Huhtikuun alussa työehtokiistan osapuolet pyysivät vapaaehtoista sovittelua. Vanhoja sopimuksia noudatetaan kaikkine nykyisine sisältöineen siihen asti, kunnes uusista sopimuksista on päästy ratkaisuun. Neuvotteluihin ja sovitteluun ovat osallistuneet JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Lue lisää JUKOn sivuilta