Siirry sisältöön

Muiden järjestöjen lakot ja Psykologiliitto – Psykologiliiton jäsenet eivät tee lakonalaista työtä

JAU:n (Julkisen Alan Unionin, eli JHL ja JYTY) osalta lakkoja ei ole siirretty työ- ja elinkeinoministeriön toimesta. Tämän seurauksena JUKOn ja JAUn samalle ajalle suunnitellut lakot eivät toteudu yhtäaikaisesti. Näin ollen JAU:n jäsenet ovat lakossa Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.-24.3. (JUKOn osalta lakko 6.-7.4.) sekä Kuopiossa ja Tampereella 29.-30.3. (JUKOn osalta lakko 12.-13.4.).
Lisäksi Sote ry on ilmoittanut laajoista lakoista sairaanhoitopiireissä ja kuntayhtymissä 1.4.22 alkaen. 

Psykologiliiton jäsenet eivät tee järjestöllisten toimien kohteena olevia työtehtäviä. Psykologiliiton jäsenet tekevät muiden järjestöjen työtaisteluiden aikana vain oman työsopimuksen tai virkamääräyksen mukaisia tehtäviä.

Olemme solidaarisia muiden työtaisteluita kohtaan emmekä ala murtamaan heidän lakkoaan. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Psykologiliiton jäsenet eivät esimerkiksi tapaa hoitajilta tapaamatta jääneitä potilaita, eivätkä kouluissa tai päiväkodeissa jakele ruokaa tai vastaa siivouksesta kiinteistöissä ym. 

Liiton jäsenten tulee kuitenkin huolehtia, ettei lakon alaisista töistä pidättäytyminen aiheuta vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Esimerkiksi jos työtaistelun johdosta jonkin laitteiden tai tilojen käytöstä voi aiheutua vaaraa, tulee huolehtia, että laitetta tai tilaa ei käytetä. Tällaisista turvallisuuteen liittyvistä uhista on ilmoitettava välittömästi esihenkilöille.

Psykologiliitto kantaa järjestönä vastuun tämän ohjeen noudattamisesta.

Jari Lipsanen
Puheenjohtaja
Suomen Psykologiliitto ry