Siirry sisältöön

Neuvottelut SOTE-sopimuksen sisällöstä alkavat

Lähes 180 000 kuntien tai kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevää palkansaajaa siirtyy Kunnallista yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) uuden työ- ja virkaehtosopimuksen SOTE-sopimuksen piiriin 1. syyskuuta. SOTE-sopimus ja muut kunta-alan sopimukset ovat voimassa 28. helmikuuta 2022 saakka. 

Syksyn aikana SOTE-sopimuksen osapuolet neuvottelevat palkkaus- ja työaikamääräysten kehittämisestä. Neuvottelut alkavat 19. elokuuta. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa neuvotteluissa julkisalojen 200 000 akavalaista asiantuntijaa ja esihenkilöä, myös psykologeja. 

– Haluamme varmistaa sote-henkilöstölle sellaiset työehdot ja -olot, että ala houkuttelee uusia opiskelijoita ja että sote-ammattilaiset tuntevat ylpeyttä työstään, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren sanoo.

Sote-alan palkkaus ja työolot yhteiskunnallisesti merkittävä asia

Korona on entisestään vahvistanut sitoutuneiden ammattilaisten merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollon koko ketjussa. 

– Hoitovelan ja henkisen pahoinvoinnin hoito on sote-henkilöstön harteilla senkin jälkeen, kun korona on saatu hallintaan, Löfgren painottaa. – Epäonnistuminen on taattu ilman kannustavia työehtoja ja riittävää rahoitusta. Näillä on suora yhteys myös ammattien veto- ja pitovoimaan.

Esihenkilöt sote-alalla työskentelevät kovan paineen alla johdon vaatimusten ja kuormitetun henkilöstön välissä.

– Säästämme yhteiskunnan varoja ja parannamme henkilöstön jaksamista ja työn vaikuttavuutta, kun turvaamme esihenkilöille mahdollisuudet suunnitella toimintoja ja johtaa ihmisiä, Löfgren korostaa.

Lue lisää JUKOn sivuilta

SOTE-sopimus on luettavissa Kuntatyönantajien sivuilla