Siirry sisältöön

Psykologiliitto vaikuttaa yrittäjäverkostoissa

Yrittäjien edunvalvontaryhmä, Akavalaiset yrittäjät AKY:n hallituksen jäsenyys sekä linkki Suomen Yrittäjien toimintaan. Siinä kolme keskeistä areenaa, joilla liitto ajaa psykologi-yrittäjien asiaa.

Suomen Psykologiliitossa toimivaa yrittäjien edunvalvontaryhmää vetää liiton järjestökoordinaattori Katja Vähäkangas. Hän myös edustaa liittoa Akavalaiset yrittäjät AKY ry:n hallituksessa, jolla puolestaan on edustajansa Suomen Yrittäjien hallituksessa, sen alaisissa työryhmissä sekä valtuustossa. AKY pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöön ja hallituksen yrittäjiä koskeviin linjauksiin, kuten verotukseen ja sosiaaliturvaan.

Tästä kokonaisuudesta muodostuu verkosto, jonka kautta liitto vaikuttaa aktiivisesti jäsentensä yrittäjyyden reunaehtoihin. Liiton oma yrittäjien edunvalvontaryhmä on tärkeä keskustelufoorumi.

– Emme käsittele niinkään työn sisältöjä, vaan olemme taustafoorumi, jossa keskustelemme psykologiyrittäjyyden ajankohtaisista ilmiöistä. Nostamme esille asioita, joihin on puututtava edunvalvonnallisesti, ja edistämme niitä sitten esimerkiksi AKYn ja muiden työryhmien kautta vaikkapa Akavassa.

Tällä hetkellä perustettavissa suomalaisissa yrityksissä kasvaa nimenomaan akavalaisten alojen yrittäjien osuus.

– Korkeasti koulutettujen osaamista arvostetaan ja sitä halutaan ostaa, ja yrittäjillä on ´myyjän markkinat’. Psykologi-yrittäjät myös ovat hyvin työllistettyjä, ja liiton tutkimusten mukaan kysyntää on jopa enemmän kuin tarjontaa, hän toteaa.

AKYn kaltaista akavalaista yhteisöä Vähäkangas pitää monin tavoin hyödyllisenä.

– Saamme tavoitteitamme varmemmin eteenpäin, kun toimimme yhdessä muiden akavalaisten alojen yrittäjien kanssa. Intressimme kohtaavat monissa asioissa, hän sanoo.

Koska AKY on Suomen Yrittäjien yhteisöjäsen, se saa edustajansa yrittäjäjärjestön hallitukseen ja valtuustoon. Tämän yhteistyön ansiosta akavalaiset yrittäjät myös saavat monia Suomen Yrittäjien tarjoamia etuja edullisesti.

– AKYn kautta yrittäjäjäsenemme saa edullisesti Suomen Yrittäjien palvelupaketin, joka sisältää muut yrittäjäjärjestön edut paitsi paikallisyhdistyksen jäsenyyden. Siis esimerkiksi järjestön neuvonta- ja lakimiespalvelut ovat psykologiyrittäjienkin käytettävissä. Psykologiliitolla on myös omaa lakineuvontaa yrittäjäjäsenille.

Syksyllä 2020 järjestetään AKYn ja Suomen Yrittäjien yhteinen seminaari. Sitä ennen AKY järjestää oman Ilo irti yrittäjyydestä -kesänavaustapahtumansa 3. kesäkuuta, ja sen teemana on Vaikeuksien kautta voittoon.

Tutustu myös: