Siirry sisältöön

Psykologit lakossa – ”Me sanomme EI työajan lisäykselle”

Psykologit ovat liittymässä 6.–7.4. historiallisen laajaan julkisen sektorin lakkoon.

Hyinen viima kuvastaa hyvin tunnelmia kunta-alan sopimusneuvotteluissa, jotka tiedettiin jo etukäteen vaikeiksi. Koronan kurittama julkinen sektori ja hoitoala ovat odottaneet kunnollisia palkankorotuksia jo useamman sopimuskauden yli. Sovittelu valtakunnansovittelijan johdollakaan ei ole tuottanut tuloksia, minkä seurauksena laaja työtaistelu sulkee neljällä lakkopaikkakunnalla niin koulut ja päiväkodit kuin kirjastot, museot, neuvolat, merkittävän osan hallintoa ja teknistä toimea sekä lääkäri-, sosiaali- ja psykologipalvelut. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lakko toteutuu Jyväskylän, Rovaniemen, Oulun ja Turun kaupungeilla. Samaan aikaan hoitajalakko on päällä erikoissairaanhoidossa. 

Psykologit ovat mukana lakoissa

Psykologiliitto on mukana alkavissa lakoissa. Valtakunnansovittelijan sovintoesitys oli psykologien kannalta karua luettavaa. Sovintoesityksessä oli tarjolla ainoastaan 1,6 % palkankorotukset kahden vuoden aikana. Esityksessä ei ollut mukana työntekijöille kriittisen tärkeää palkkaohjelmaa, jonka tavoitteena olisi kuroa kiinni palkkojen jälkeenjääneisyyttä yksityissektoriin. Tämän lisäksi psykologien työaika olisi pidentynyt jälleen kerran, ja tällä kertaa vielä ilman palkkakompensaatiota. Ei olekaan ihme, että JUKO ja muut palkansaajajärjestöt hylkäsivät sovintoesityksen.

– Psykologiliiton ei ole tarvinnut epäröidä sitä, osallistutaanko lakkoon vai ei, toteaa Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen – Julkisella sektorilla on jatkuvasti haasteita saada rekrytoiduksi psykologeja ja viime vuosina tätä on erityisesti korostettu työnantajan toimesta. Tilanne vain pahenee, mikäli psykologien palkkausta ja työoloja ei nyt laiteta kuntoon ja siksi työnantajapuolen haluttomuus vastaantuloon on erikoista.

Työnantajan toiminta ennen lakkoja ollut jopa lainvastaista 

Työnantajan toiminnassa on näkynyt lakkoihin valmistautumisessa ylimielinen asenne ja paikoittain jopa täydellinen osaamattomuus. Työnantaja on yrittänyt sanella, keillä on oikeus osallistua lakkoon ja keillä ei. Lisäksi työnantaja on kerännyt nimilistoja niistä, jotka aikovat osallistua lakkoon. Tällainen toiminta on suoraan lainvastaista ja tästä on työnantajalle huomautettu lukuisia kertoja.  Tällä on ollut lähinnä se vaikutus, että on alettu kerätä listoja lakon aikana töihin tulevista, vaikka se on yhtä lailla kiellettyä. Toiminta on ollut niin piittaamatonta ja röyhkeää, että JUKO on tehnyt monesta kaupungista tutkintapyynnön poliisille ja vie asian myös työtuomioistuimeen.

Työntekijäpuolella lakko on uusi tilanne. Neuvottelut suojelutyöstä on kuitenkin saatu tehtyä asiallisesti.

– Onneksi meillä on ollut lakkokaupungeissa apuna mahtavat, omalla vapaa-ajallaan aikaa ja vaivaa säästämättä toimineet työtaisteluryhmät sekä ammattitaitoiset pääluottamusmiehet, Lipsanen kiittelee.

Psykologit: te olette upeaa, tunnollista, jopa ylivastuullista porukkaa. Nyt on kuitenkin aika kääntää toinen vaihde päälle ja toimia yhdessä. Jotta meillä olisi julkinen sektori vielä tulevaisuudessakin, ja jotta asiakkaille ja potilaille olisi palveluja tarjolla jatkossakin. 

Torilla tavataan! 

Ohjeita lakkoon liittyen löydät jäsensivuilta