Siirry sisältöön

kuntoutus, kuntotuspsykoterapia, kela, hoitotakuu

Sosiaali- ja terveysministeri vastasi kysymykseen kuntoutuspsykoterapiasta

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on vastannut kansanedustaja Sari Sarkomaan ja muiden kirjalliseen kysymykseen kuntoutuspsykoterapian järjestämisestä sote-uudistuksessa.

Suomen hallitus valmistelee esitystä terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkamiseksi. Psykologiliitto puolustaa työterveyshuoltoa ja Kelan keskitettyä tukijärjestelmää ja kannattaa nykyisen terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän säilyttämistä. Samalla on vahvistettava julkisen terveydenhuollon mielenterveyspalveluita ja kehitettävä psykologipalveluiden asemaa Kelan kuntoutuksessa ja sv-korvauksessa.

Ministerin vastauksessa todetaan, että Kelan lakisääteisen järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvien vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ja kuntoutuspsykoterapian järjestämis- ja rahoitusvastuut arvioidaan osana monikanavarahoituksen purkamisen valmistelua vuosina 2020–2021.

Vastauksessa todetaan myös, että lääkinnälliselle kuntoutukseen ohjautumiselle laaditaan vuosina 2020–2022 valtakunnalliset kuntoutuksen ohjautumisen perusteet. 

Hoitotakuun osalta valmistelu perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn tiukentamiseksi 7 vuorokauteen on käynnissä. Perusterveydenhuollon hoitoon pääsy koskee sekä fyysisten että psyykkisten terveysongelmien hoitoa. 

Psykologit sisältyvät ammattiryhmänä hoitotakuuseen.

Voit lukea koko vastauksen täällä.