Siirry sisältöön

Tapahtumat

Kokous, koulutus tai messut? Täältä löydät koko maan psykologien tapahtumat. Liitto ei ole kaikissa tapahtumissa itse järjestäjänä, ja osa tapahtumista voi olla maksullisia.

 

Jo menneiden tapahtumien taltiointeja ja materiaaleja löydät jäsensivuilta.

Muut tapahtumat

-

Finlandssvenska psykologdagarna

PROGRAM

Torsdag 25 augusti

14.30 Registrering och mingel på Sjöfartsmuseet.

15.15 Dagarna öppnas.

15.30 FEST-projektet – Kognitiva utredningar ur ett finlandssvenskt perspektiv
Vad vet vi om kulturella skillnader i kognitiva testprestationer och om testanvändning i Svenskfinland? Här presenteras bakgrunden till det finlandssvenska forskningsprojektet FEST/The FinSwed Study.Med psykologerna Anu Haavisto, Johanna Rosenqvist, Susanna Slama och Jannika Salonen.

16.00 Fika.

16.30 Henrik Brändén – Biologin bakom det själsliga
Henrik är utbildad i molekylärbiologi och har forskat i immunologi, varefter han undervisat, föreläst, fortbildat lärare och skrivit populärvetenskap bland annat kring genteknik/bioteknik och modern hjärnforskning. I boken Själens biologi och vår fria vilja (2020) beskriver han hur modern neurobiologi och psykologi i rasande takt lär oss att förstå alltmer av biologin bakom olika själsliga egenskaper, där gamla motsatspar som arv/miljö, förnuft/känsla och kropp/själ visar sig vara falska dikotomier. I exempelvis epigenetiken kan man se hur miljön och omhändertagandet gör att kemikalier i kroppen ”bär med sig budskap från den omgivande miljön” som i sin tur kan påverka mående och beteende i årtionden framåt, vilket kanske inte förvånar oss psykologer men att det nu också syns på en genetisk nivå. Med Henrik Brändén, molekylärbiolog, vetenskapsskribent och föreläsare.

18.00 Dagen avslutas.

19.30 Jubileumsmiddag på restaurang Nautical
Ålands Psykologförening firar 25 år. Årets Finlandssvenska psykolog utnämns.

Fredag 26 augusti

09.00 Cecilia Waldekranz-Piselli – Att mötas: Kroppsfokuserad psykoterapi och mindfulness
Möten mellan två eller fler personer kräver vad Winnicott kallade en playground (ett lekrum). Ett rum, en plats och en tid för att vi med våra sinnen mentalt och fysiskt ska kunna mötas, ta in en annan och i vår tur förmedla vilka vi är och vad vi vill. Hur skapar vi fysiskt och mentalt detta rum för oss och den andre? Vad gör jag? Hur reagerar jag på den andre? Hur finner vi en rytm och rörelse i rummet? Kan jag tillåta det osagda och det osäkra att finnas där? Hur formuleras behovet av terapi? Hur blockeras det? Vad har vi för instrument? Hur kan vi vårda och utveckla våra sinnen, vår förmåga att höra, se, känna och medvetet reflektera över det som händer i våra relationer till oss själva och andra för att relatera till våra klienters verklighet? I detta seminarium ska vi tillsammans undersöka hur den kroppsfokuserade psykoterapin parad med mindfulness kan berika och utveckla oss personligen och professionellt. Med Cecilia Waldekranz-Piselli, psykolog, psykoterapeut, klinisk transaktions-analytiker, lärare och handledare i Body Focused Psychotherapy. Cecilia har varit central i utformandet av utbildningen i kroppsorienterad psykoterapi.

10.30 Fika.

11.00 Liv Raissi – ISTDP som guide
Liv ger en introduktion till hur ISTDP (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy) kan användas som en hjälpsam guide till att förstå människan utifrån ett kognitivt, emotionellt, fysiologiskt och interpersonellt perspektiv. Hur kan vi lyssna till våra patienter med både öron och ögon, och vad ska vi lyssna efter? Vilka interventioner blir effektiva i terapi utifrån den informationen? Hur jobbar vi utifrån en specifik metod, samtidigt som vi är öppna inför människans egen visdom och ”metod”? Välkommen till ett smakprov av ISTDP. Med Liv Raissi, psykolog, certifierad ISTDP-terapeut och handledare.

12.15 Diskussion och avslutning. Stafettpinnen vidare inför 2024.

12.30 Gemensam lunch på ÅSS-paviljongen för de som önskar.

Frivilligt gemensamt eftermiddags- och kvällsprogram som meddelas senare.

PRAKTISK INFORMATION

Platser
Psykologdagarna hålls på Ålands Sjöfartsmuseum, Hamngatan 2, Mariehamn. Museet ligger centralt 500 meter från hamnterminalen. Jubileumsmiddagen hålls på Restaurang Nautical, Hamngatan 2. Lunch på fredag på ÅSS vid Sjöpromenaden ett stenkast från Sjöfartsmuseet.

Anmälan
Anmäl dig via länken https://forms.gle/puKNDhCqmDpkSe746 senast 30.6.2022. För frågor gällande anmälan och betalning kontakta Jonas Jensen på +358 40 1816722 eller via maj7th@mail.com.

Pris och betalning
Priset för konferensen är 100 €/person. I priset ingår föredrag och fika. Om du även önskar delta i vår jubileumsmiddag (trerätters inklusive ett glas vin/öl) med kvällsprogram tillkommer 40 €. Betalning för konferens och jubileumsmiddag sker i förväg till konto:

FI67 5578 0420 0998 15 (Andelsbanken, mottagare Ålands psykologförening).

Vi behöver din deltagaravgift senast 30.6 2022. Lunchen på fredag bekostas skilt på plats av var och en som önskar delta.

Resor
För att ta dig till Åland från fastlandet:

Med färja genom att boka på antingen www.vikingline.fi eller www.tallinksilja.fi
M/S Viking Glory från Åbo hamn: torsdag 08.45, framme i Mariehamn 14.10
M/S Viking Grace från Mariehamn: fredag 14.25, framme i Åbo 19.50
M/S Galaxy från Åbo hamn: torsdag 08:20, framme i Mariehamn 13.35
M/S Baltic Princess från Mariehamn: fredag 13.45, framme i Åbo 19.15.

Med flyg genom att boka på finnair.fi
I nuläget är flygförbindelserna begränsade och enbart retur Mariehamn-Helsingfors fredag 22.15 är bokningsbart och lämpligt för att kunna närvara på psykologdagarna.

För att ta dig till Åland från Sverige:

Med färja genom att boka på antingen www.vikingline.se eller www.tallinksilja.se
M/S Viking Grace från Stockholm: torsdag 07:45, framme i Mariehamn 14.10
M/S Viking Glory från Mariehamn: fredag 14.25, framme i Stockholm 18.55
M/S Baltic Princess från Stockholm: torsdag 07:10, framme i Mariehamn 13.35
M/S Galaxy från Mariehamn: fredag 13.45, framme i Stockholm 18.15.

Med flyg genom att boka på flynyx.com
Från Arlanda torsdag 08.30, framme i Mariehamn 10.05. Retur från Mariehamn fredag 16.55, framme på Arlanda 16.30.

Logi
Vi rekommenderar boende på Hotell Pommern som ligger ca 800 m från konferenslokalen. Nu och fram till den 25.7.2022 finns 40 rum reserverade för konferensens deltagare. Priset är 110 € för enkelrum och 120 € för dubbelrum inklusive frukost. Mer information och bokning fås genom att kontakta hotellet direkt per mejl info@alandhotels.fi eller telefon +358 18 15555. Uppge ”Finlandssvenska psykologdagarna” (www.alandshotels.fi/sv/hotell-pommern). För andra boendealternativ besök booking.com eller airbnb.com. Arrangörerna besvarar också gärna frågor om boendealternativ.

Frågor?
Kontakta arrangörerna via mejl eller telefon till Tio Bäckblom, tio.backblom@gmail.com, +358 50 3862186.