Siirry sisältöön

Terapiatakuu-aloite luovutettiin eduskuntaan

Yli 52 000 allekirjoittajaa kerännyt Terapiatakuu-kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan keskuskansliaan 22.10.2019. Aloite ajaa mielenterveyslakiin muutosta, joka varmistaisi kaikille nopean pääsyn mielenterveysapuun.

Toteutuessaan uusi laki takaisi perusterveydenhuoltoon sellaiset psykososiaaliset palvelut, joita psykologit tarjoavat jo nyt työterveyshuollossa, kouluissa, oppilaitoksissa, neuvoloissa ja YTHS:llä. Tällä hetkellä vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Terapiatakuulla hoidon piiriin pääsisi matalalla kynnyksellä heti ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen.

Psykologiliitto muistuttaa, että keskeistä terapiatakuun toteuttamisessa on psykososiaalisen hoidon tarpeen arviointi ja tutkiminen, mihin psykologeilla on hyvät valmiudet. Olennaista onkin, että hoidon tarve arvioidaan heti apua haettaessa ja tarpeen mukainen hoito alkaisi kuukauden sisällä. Tavoite on saada mielenterveyshoito saataville nykyistä paremmin ja helpommin. Psykologiliitto esittääkin, että terveyskeskuksiin palkataan lääkärien ja hoitajien lisäksi riittävästi psykologeja.

Kampanjan takana on 30 mielenterveysjärjestön verkosto Mielenterveyspooli, johon myös Psykologiliitto kuuluu.

Lue myös:

Terapiatakuu etenee eduskuntaan (uutinen 14.8.2019)