Siirry sisältöön

Ukrainasta paenneiden tilapäistä suojelua saavien henkilöiden siirtyminen kuntiin ja hyvinvointialueille

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomesta on hakenut tilapäistä suojelua yli 50.000 Ukrainan kansalaista. 1.3.2023 alkaen Ukrainasta paenneet ovat voineet hakea kotikuntaa, kun he ovat oleskelleet Suomessa yli vuoden.

Kotikunnan saannin jälkeen ukrainalaiset siirtyvät kuntien ja hyvinvointipalveluiden sekä oppivelvollisuuden piiriin. Kuntalaisina heillä on siis oikeus laajempiin palveluihin kuin vastaanottokeskuksessa.

Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista, joten vielä ei ole tiedossa, kuinka moni haluaa tätä mahdollisuutta käyttää. Hakemattomuuden ja vastaanottokeskuksen asiakkuuden säilyttämisen taustalla voi olla esimerkiksi toive nopeasta paluusta takaisin Ukrainaan. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomesta kuitenkin hakee tällä hetkellä tilapäistä suojelua keskimäärin 400–500 uutta ukrainan kansalaista viikossa, joten kuntiin siirtyviä tulee olemaan tulevaisuudessa todennäköisesti kymmeniä tuhansia.

Mikäli koet, että tämä voi vaikuttaa työhösi kunnassa, hyvinvointialueella tai oppilaitoksissa, lisää tietoa saat esimerkiksi STM:n ja THL:n helmikuussa järjestämän Ukrainasta paenneiden tilapäistä suojelua saavien henkilöiden siirtyminen kuntiin ja hyvinvointialueille -webinaarin puheenvuorojen tallenteista, jotka löytyvät täältä: https://www.youtube.com/playlist?list=PLVpfzFDc4BUCz1qJ2Yh_70islrEjjoCZ5