Siirry sisältöön

Valtion sektorille virka- ja työehtosopimus – kiky-tunnit poistuvat

Valtion sektorille saatiin hieman alle kahden vuoden sopimus. Kiky-tunnit poistuvat, yleiskorotukset maksetaan kahdessa erässä ja lisäksi jaetaan virastoerä.

Aikataulu:

  • Sopimuskausi on 1.4.2020–28.2.2022.
  • 1.8.2020 Yleiskorotus 1,1 %
  • 1.5.2021 Virastoerä 1 %
  • 1.6.2021 Yleiskorotus 0,97 %, vähintään 20,37 €

Virastoerän jakamisesta neuvotellaan paikallisesti virastoissa. Työntekijäpuolta, myös psykologeja, edustaa neuvotteluissa JUKOn pääluottamusmies. Jos virastoerästä ei synny neuvottelutulosta, jaetaan erä prosentuaalisena yleiskorotuksena. Virastoeräneuvottelut on käytävä 15.3.2021 mennessä.

Ratkaisu noudattelee alkuvuodesta teollisuudessa syntynyttä yleistä linjaa, huolimatta talouden heikkenemisnäkymistä. Sopimuskausi saatiin yleisen linjan mukaiseen noin kahteen vuoteen. JUKOn sektoreille ei nyt siis näin ollen saatu aivan samaa sopimuksen päättymisajankohtaa, koska yliopiston kausi on kuukauden pitempi.

Kiky-minuutit poistuvat 1.10.2020 alkaen, ja työaika palaa 7 tuntiin 15 minuuttiin päivässä. Tälle sovittiin kompensaatio, joka alkaa vuoden 2021 alusta. Kompensaatio virastotyössä on työnantajan mahdollisuus määrätä enintään kolmeksi viikoksi viikoittainen työaika 42 tunniksi 30 minuutiksi yksinkertaisella lisäpalkalla.

– Psykologiliitonkin keskeisiä tavoitteita on saatu mukaan sopimukseen: työhyvinvoinnin kehittämistä edistetään sopimuskauden ajaksi perustetussa työryhmässä, ja osaamisen kehittämisestä kehityskeskustelujen kautta on sopimuksessa erillinen kirjaus. Lisäksi palkkausjärjestelmien kehittämiseen perustetaan työryhmä. Palkkausjärjestelmän toimimattomuus on ollut keskeinen psykologejakin hiertävä ongelma, liiton pääsihteeri Annamari Jokinen sanoo.